Délelőtt 10 órakor kezdődött volna a Shell éves részvényesi közgyűlése a londoni ExCeL konferenciaközpontban, de csak jóval 11 óra után került sor erre, mivel röviddel az ülés kezdete után aktivisták rohamozták meg a színpadot. A tiltakozók kórusa a Hit The Road Jack dallamára énekelni kezdett és a pokolba küldte a vállalatot. Az energiaipari óriáscég vezérigazgatóját, Wael Sawant a biztonsági személyzet védte.

A member of the Dutch activist group "Milieudefensie" holds a placard while demonstrating outside ExCeL, in London, during the multinational oil and gas company Shell Annual General Meeting (AGM), on May 23, 2023.
Fotó: Daniel Leal / AFP

A tüntetőket azért engedték be, mert a klímaaktivisták bevált módszerét alkalmazva korábban Shell-részvényeket vettek, s így tulajdonosként vészt vehettek a rendezvényen, ahol igyekeztek nyomást gyakorolni a vezetőségre. A tiltakozók dalokat és jelszavakat skandáltak a Shell ellen, egyikük például azt kiabálta, hogy nem fogja tétlenül nézni, ahogy a Shell elpusztítja a bolygót. 

Néhány részvényes erre úgy reagált, hogy „pofa be és keress munkát”, végül a biztonságiak kisebb dulakodás után eltávolították az aktivistákat. Andrew Mackenzie, a Shell elnöke igyekezett nyugtatni a kedélyeket, nem sok sikerrel – írja a The Guardian.

A kampánycsoportok arra törekszenek, hogy fokozzák a nyomást a Shellre és más energiaipari vállalatokra, hogy összehangolják éghajlati célkitűzéseiket, és 2030-ig vállalják a szén-dioxid-kibocsátás abszolút csökkentését, valamint több erőforrást összpontosítsanak a megújuló energiaforrásokra. Wael Sawan a Shell vezérigazgatójaként, valamint Andrew Mackenzie többször megvédte a vállalatot azokkal a vádakkal szemben, hogy nem áll át elég gyorsan a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiákra.

A Shell szóvivője közölte: a társadalomnak lépnie kell az éghajlatváltozással kapcsolatban, és a cég tiszteletben tartja az emberek jogát, hogy kifejezzék álláspontjukat, valamint a vállalat szívesen fogadja a konstruktív együttműködést az energetikai átállással kapcsolatban, de a tüntetők ismét megmutatták, hogy őket ez nem érdekli.

Csökkenő olajárak mellett is milliárdos profitot szállított a brit óriáscég

A tavalyinál ötödével kisebb, ötmilliárd dolláros nyereséget jelentett az első negyedévről a BP, amely a korábbinál szerényebb sajátrészvény-vásárlást terez. Az előző, a tavalyi negyedik negyedévhez képest mintegy 200 millió dollárral erősebb lett az eredmény. Az éves alapú visszaesés tükrözi az energiaárak mérséklődését az orosz–ukrán háború tavaly februári kitörésével egekbe szökő árakhoz képest. Az alacsonyabb olaj- és gázárak, valamint a szűkülő finomítói árrések részben ellensúlyozták ugyanis a változatlanul erős gáz- és olajkereskedelmi teljesítményt.