Az elmúlt évtizedben fellendültek a Kína és a közép- és kelet-európai országok közötti kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok, a kétirányú befektetések már megközelítették a 20 milliárd dollárt – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Li Fej kínai kereskedelmi miniszterhelyettes. 

Double,Exposure,Of,China,Flag,On,Coins,Stacking,And,StockDouble exposure of China flag on coins stacking and stock market graph chart .It is symbol of china high growth economy and technology.
Fotó: Shutterstock

2023 első negyedévében Kína közvetlen befektetései 148 százalékkal nőttek ezekbe az országokba a tavalyi első negyedévhez képest – tette hozzá. Kína kereskedelme a közép- és kelet-európai országokkal 2012 óta évente átlagosan 8,1 százalékkal nőtt, Kína importja ezekből az országokból átlagosan 9,2 százalékkal emelkedett éves szinten.

A kétirányú az első negyedévben elérte a 33,3 milliárd dollárt, 1,6 százalékkal több volt az egy évvel korábbinál, ez stabil és pozitív évkezdetet mutat

– mondta a miniszterhelyettes. A kínai vállalatok szívesen fektetnek be ezekben a régiókban olyan területeken, mint az autóalkatrészek, a háztartási gépek, a gyógyszerek, a logisztika, az energiatermelés és egyes ásványi anyagok kitermelése – tette hozzá Li.

Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és más országok fontos célállomásokká váltak a Kína–Európa útvonalon közlekedő tehervonatok számára, amelyek száma 2022-ben 16 ezer volt. 

– hangsúlyozta. Ez 9 százalékos növekedés az előző évhez képest. Li Fej megerősítette azt is, hogy május 16. és 20. között a kelet-kínai Csöcsiang tartományban, Ningbóban megrendezik a Kína-CEEC Expo és Nemzetközi Fogyasztási Cikkek harmadik vásárát. 

Újabb kínai beruházások érkeznek Magyarországra

Nyolc-tízmilliárd euró értékben érkeznek kínai befektetések.