Joe Biden amerikai elnök és Kevin McCarthy, a kongresszus republikánus elnöke közel lehet egy olyan megállapodás aláírásához, amely két évre megemelné a 31,4 ezermilliárd dolláros adósságplafont, miközben jelentősen korlátozná a költségvetési kiadásokat – mondta egy amerikai tisztviselő a Reutersnek.

USD Banknotes Photo Illustrations
United States dollar banknotes and American flag displayed on a laptop screen are seen in this illustration photo taken in Poland on December 26, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jakub Porzyck / AFP

A megállapodás, amely még nem végleges, növelné a hadseregre és a veteránokra fordított diszkrecionális kiadások finanszírozását, miközben a nem védelmi célú kiadásokat a jelenlegi szinten tartaná – mondta a tisztviselő, aki névtelenséget kért, mert nem jogosult belső tárgyalásokról beszélni.

Egy másik forrás szerint már csak 70 milliárd dollárnyi kiadásról nem sikerült megegyezni, és legkésőbb ma délután megszülethet az egyezség. Ugyanakkor McCarthy tegnap este úgy nyilatkozott, még nem jutottak megállapodásra, nem könnyű a helyzet. 

Fontos kiemelni, hogy bármilyen megállapodásnak át kell mennie a republikánus többségű képviselőházon, és a demokrata többségű szenátuson, ami nehézségekbe ütközhet, mivel több jobboldali republikánus és liberális demokrata képviselő is jelezte, hogy nem ért egyet a kompromisszumos megoldással

– kommentálta a helyzetet az Equilor.

A Reuters szerint nem világos, hogy mennyi ideje maradt a kongresszusnak a döntéshozatalra. A pénzügyminisztérium figyelmeztetett, hogy már június 1-jén képtelen lehet teljesíteni minden kötelezettségét.