A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) engedélyezte az orosz és fehérorosz sportolóknak, hogy semleges státuszban versenyezzenek a szervezet égisze alatti viadalokon – ez derül ki az IWF honlapjára feltöltött közleményből.

Ukrajna újabb 12 állampolgára térhetett haza orosz fogságból, köztük öt súlyosan sérült
Fotó: Shutterstock

A szervezet elnöksége online ülésezett, ezen született döntés a kérdésben. Az IWF hangsúlyozta: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlásának megfelelően jártak el.

Oroszország és Fehéroroszország súlyemelői az idén áprilisban Jerevánban rendezett Európa-bajnokságot kénytelenek voltak kihagyni az ukrajnai háború tavaly februári kirobbanását követően, 2022. március elején bevezetett szankciók miatt. A súlyemelő-szövetség most úgy értékelt, hogy a döntés – amelyet a sportági világszövetség sportolói bizottsága is határozottan támogat – „a lehető legjobb egyensúlyt képviseli”. 

  1. Egyfelől megőrizve az Ukrajnával való változatlan szolidaritást, 
  2. másfelől érvényre juttatja azt az IWF-álláspontot, hogy a legnagyobb mértékben fenntartsák minden egyéni, semleges sportoló versenyzési lehetőségét, nemzetiségétől függetlenül.

A NOB végrehajtó bizottsága idén március 28-án javasolta, hogy a sportági szövetségek csak semleges státuszban engedjék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat. Csak azokat, akik nyilvánosan nem emeltek szót az ukrajnai háború mellett, és nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel, illetve nemzetbiztonsági szervekkel.