Áprilisban a várt 0,8 százaléknak csak a felével, 0,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban az előző hónaphoz képest a márciusi 0,7 százalékos zsugorodás után. Az autóeladások kivételével 0,4 százalékos volt a növekedés, ami összhangban van a piaci várakozásokkal; ebben a kategóriában 0,5 százalékos csökkenést mértek márciusban.

Fotó: Stefani Reynolds / AFP

Az autó- és üzemanyag-eladás kivételével 0,6 százalékos a növekedés, márciusban itt is 0,5 százalékos visszaesését regisztráltak.
Éves bázison 1,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző havi 2,4 százalékos bővülés után.
Az adatok ugyan némileg rosszabbak a vártnál, de az megnyugtató, hogy 

a forgalom két hónapos csökkenés után ismét növekedett, ami azt mutatja, hogy a fogyasztók változatlanul támogatják a gazdaságot.

A kiadások növekedését támogatja a feszes munkaerőpiacnak köszönhető erős bérnövekedés, és sok háztartás még mindig rendelkezik a koronavírus- járvány idején felhalmozott megtakarításokkal is. 

A man selects pastries at the Acapulco Mexican Bakery & Grocery January 25, 2020 in West Liberty, Iowa. At the Catholic church in the small Iowa meatpacking town of West Liberty, the surrounding expanses of farmland covered with fresh white snow, the priest says Mass twice on Sunday.The two sermons' messages of harmony are similar, as is the 100-plus attendance, although it feels a notch more crowded at the second Mass -- offered in Spanish in this Midwestern state's first Latino-majority town. (Photo by Brendan Smialowski / AFP) / TO GO WITH AFP STORY BY  Shaun Tandon " In deep-white Iowa, first Latino-majority town shows future"
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

A közgazdászok azonban recessziót várnak a világ legnagyobb gazdaságában, mivel a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve az megfékezését célzó – az 1980-as évek óta leggyorsabb – kamatemelési kampányának kumulatív és késleltetett hatásai szélesebb körben kezdik éreztetni hatásukat.

A Reuters ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy 

a fogyasztás adja az amerikai gazdasági aktivitás több mint kétharmadát,

és felgyorsult az első negyedévben, ellensúlyozva a készletfelszámolásnak a GDP-növekedésre gyakorolt hatását.
A gazdaság éves szinten 1,1 százalékkal nőtt az elmúlt negyedévben, és az Atlanta Fed friss becslése szerint 2,7 százalékkal a másodikban.