BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vártnál jobban teljesített a japán gazdaság

A vártnál nagyobb mértékű gazdasági bővülés a magánfogyasztás felgyorsulásának és az összes járványügyi intézkedés megszüntetésének köszönhető. Emellett az üzleti élet is erőteljesen fellendült, és a kormányzati kiadások is tovább emelkedtek.

A japán gazdaság az első negyedévben éves szinten a vártnál nagyobb mértékben, 2,7 százalékkal nőtt a felülvizsgált adatok szerint. Ez meghaladja a két hete közzétett előzetes, 1,6 százalékos értéket, valamint a közgazdászok által várt 1,9 százalékos becslést is. Negyedéves szinten a január-márciusi időszakban 0,7 százalékos volt a növekedést a felült adatok szerint. Ez szintén meghaladja a korábban közzétett 0,4 százalékos értéket, valamint az elemzők 0,5 százalékos előrejelzését is  – derül ki a kormány legfrissebb jelentéséből. 

Novel Coronavirus / Linen demands increase for hotel in Japan
Employees prepare towels and sheets for the hotels at a linen factory in Saitama City, Saitama Prefecture on November 5, 2021. It is expected that the number of travelers will increase while a state of emergency declaration had been lifted and the number of newly infected people with COVID-19 has decreased in Japan.   ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Kunihiko Miura / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó: Kunihiko Miura / AFP

A tavalyi év második felére jelentett technikai recessziót is górcső alá vették, amely eredetileg két egymást követő negyedévben bekövetkezett zsugorodást jelentett. A felülvizsgált adatok szerint a GDP 0,4 százalékkal bővült október-decemberben, a július-szeptemberi másfél százalékos visszaesést követően. A beruházási kiadások 1,4 százalékkal emelkedtek, az eredetileg számolt 0,9 százalékról feljavítva, mivel japán gyártók üzleti kiadásai 2015 óta a leggyorsabb ütemben nőttek.

A japán GDP több mint felét kitevő magánfogyasztás 0,5 százalékkal növekedett, ami az eredeti 0,6 százalékos becslést kissé lefelé korrigáltak. A bővülés a magánfogyasztás felgyorsulásának és az összes járványügyi intézkedés megszüntetésének köszönhető. Emellett az üzleti élet is erőteljesen fellendült, és a kormányzati kiadások is tovább emelkedtek. Az export azonban negatívan járult hozzá az eredményhez a világkereskedelem tartós bizonytalansága közepette.

A felkelő nap országa korábban a túl alacsony inflációval küzdött, de ez megváltozott a szigetországban: áprilisban éves szinten 3,4 százalékos volt a pénzromlás, míg az élelmiszer mellett az energiaárakat sem tartalmazó index 4,1 százalékos növekedést mutatott áprilisba, ami 1981 szeptembere óta a legmagasabb érték. Ugyanakkor sok ország örülne ilyen kedvező adatoknak.

Tokióba költözne a NATO – Peking köszöni, nem kéri Ázsiába a hidegháborút

Komolyan felmerült, hogy Tokióban nyisson irodát az Észak-atlanti Szerződés Szervezete, a NATO. A terv növekvő politikai hullámokat ver, amelyek már Kínáig is elértek. Az óceánugrást ellenzi a legerősebb európai szövetséges katonai hatalom szerepére törő Franciaország is. Az ellenzők aggodalma, hogy a katonai szövetség terjeszkedése az ázsiai térségben megállíthatatlan lenne, és a formálódó új hidegháború globálissá változtatását hozná. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.