Korrupciógyanú miatt a francia rendőrség kedd reggel átkutatta a párizsi olimpia szervezőbizottságának székhelyét. Több helyszínen is tartanak házkutatásokat, többek között a párizsi olimpiai bizottság, valamint a párizsi olimpia építkezéseiért felelős állami szerv, a Solideo székhelyén. 

A razziák közbeszerzési szerződéssel kapcsolatos közpénzek sikkasztása és kivételezés gyanúja miatt zajlanak 

– erősítette meg a francia Nemzeti Pénzügyi Ügyészség (PNF) a Politicónak

(SP)FRANCE-PARIS-PARIS 2024-OFFICIAL STORE-OPEN(221115) -- PARIS, Nov. 15, 2022 (Xinhua) -- Licensed products are seen at the first Paris 2024 official flagship store in Paris, France, Nov. 15, 2022. (Xinhua/Gao Jing)Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com
Fotó: Northfoto

Anne Hidalgo párizsi polgármester – aki egyben a Solideo igazgatótanácsának elnöke is – elmondta, hogy a nyomozók egyelőre nem léptek vele kapcsolatba.

Kedden több magáncég székhelyén is házkutatást tartottak, amelyek közbeszerzési szerződéseket kaptak. Az elmúlt időszak nem volt zökkenőmentes a párizsi olimpia szervezése körül: Brigitte Henriques, a Francia Olimpiai Bizottság elnöke a múlt hónapban jelentette be lemondását, miután zűrzavart okoztak a bizottságon belüli belharcok.  

Az olimpiákat a közelmúltban többször árnyékolták be szervezeti visszaélések. A 2020-as tokiói nyári olimpiai játékokra negatív fényt vetett, amikor egy japán reklámszakmabeli vezetőt tartóztattak le, mert más cégek képviselőitől fogadott el kenőpénzt.

Feljelentést tettek az olimpia építkezésén dolgozó afrikai munkások

Feljelentést tett a jövő évi párizsi olimpia épülő létesítményein dolgozó tíz afrikai munkás négy építési óriásberuházó és nyolc alvállalkozója ellen, amiért kizsákmányolták őket, s a munkájuk elismerését kérik a bíróságtól – írja az MTI.

A munkaügyi bíróság idézését a 2024-es ötkarikás játékokra épülő létesítmények fővállalkozói (BTP – Vinci, Eiffage, Spie Batignolles és GCC) és az a nyolc alvállalkozó kapja meg, amelyek közvetlenül alkalmazták a Franciaországban évek óta élő afrikai, elsősorban mali és kongói munkásokat.