„Elkötelezettek vagyunk a magyar–francia agrárszakmai, politikai és kereskedelmi kapcsolatok erősítése mellett – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki Franciaország budapesti nagykövetét, Claire Legrast fogadta. – A magyar és a francia gazdák érdeke egybeesik, ezért Magyarországnak mindig nagyon fontos támpont a francia vélemény” – jelentette ki a tárcavezető.

Agrárminisztérium
2023.06.01.
Fotó: Agrárminisztérium

Az ukrán kikötők lezárása miatt létrejött szolidaritási folyosó nem az eredeti céljának megfelelően működik, az ukrán gabona a hagyományos piacaira nem tudott eljutni – mutatott rá a tárcavezető a találkozón. Mint elmondta: a szárazföldi szállítás sokkal drágább, mint a vízi, ezért a gabona a határ menti országokban ragadt.

A magyar gabonánál az ukrán mezőgazdasági termékeket lényegesen olcsóbban lehet megvenni, emiatt a hazai gabonapiac gyakorlatilag leállt, a gazdák pedig ellehetetlenülnek. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU távolabbi részein ez nem érezhető annyira, mert a magas szállítási költségek miatt ott már nem jelentkezik árelőny. Hazánk szolidáris Ukrajnával, ugyanakkor a magyar gazdák érdekeit is meg kell védeni – tette hozzá. Nagy István arra is emlékeztetett, hogy a tranzitszállítmányokat hazánk eddig sem gátolta, sőt lépéseket tett az átrakodó kapacitások növelése, ezáltal a termékek továbbszállításának felgyorsítására. 

Feldman Zsolt: az ukrán gabonát importáló államok az egység érdekében vegyék figyelembe a keleti tagok igényét

Noha már csak alig pár nap van hátra, és lejár az ukrán terményekre vonatkozó uniós importstop határideje, az Európai Bizottság hivatalosan még nem közölt semmit. 

Kifejtette: európai szinten kell megoldásokat találni az ukrán mezőgazdasági termékek piactorzító hatásainak kivédésére. Brüsszel, bár tett lépéseket, de a probléma nem az érintett tagállamoknak adott támogatással oldható meg. 

Az EU-nak olyan rendszert szükséges kialakítania, ami lehetővé teszi, hogy ezek a termények elhagyhassák a frontországokat, és eljuthassanak a hagyományos felvevőpiacokra.

Agrárminisztérium
2023.06.01.
Fotó: Agrárminisztérium

A megbeszélésen szóba kerültek még a szőlő és a bor tekintetében a mezőgazdasági és élelmiszeripari földrajzi árujelzők, az agrárszakképzés terén az együttműködés erősítésének lehetősége, valamint a növényvédőszer-használat kérdése is. 

Magyarország egyetért azzal, hogy uniós szinten csökkenteni kell a növényvédő szerek használatát, de a döntéshez szükséges tudni, hogy emiatt mennyivel kell majd többet fizetni az élelmiszerekért

– emelte ki a tárcavezető. 

Az Európai Bizottság fűnyíróelvszerű, minden tagállamra vonatkozó csökkentési javaslata nem vette figyelembe az egyes tagállamok eltérő kiindulási pontjait és eddig elért eredményeit. Nagy István a szabadkereskedelmi megállapodások tárgyalásaival kapcsolatban elmondta, szem előtt kellene tartani, hogy az unióban csak olyan importtermékek kerülhessenek forgalomba, amelyeknek az előállítási szabályai és feltételei megegyeznek az EU-s előírásokkal és követelményekkel.