„Két egyértelmű kérést fogalmaztunk meg az mai agrártanácsi ülésén. Egyrészt azt, hogy az ukrán terményekkel kapcsolatos közösségi importtilalmat meg kell hosszabbítani, másrészt pedig szállítási támogatást szeretnénk kiküzdeni annak érdekében, hogy az eredeti célnak megfelelő piacokra kerülhessenek” – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Világgazdaságnak. A mezőgazdasági és halászati miniszterek május 30-án Brüsszelben azért üléseztek, hogy megvitassák a piaci helyzetet, különös tekintettel az Ukrajna elleni invázió következményeire. Magyarország a tanácsi ülésen szorgalmazta a korábban megítélt pénzügyi támogatás emelését is, hiszen, mint az államtitkár mondta, a valamivel több mint 15 millió eurós dotáció inkább csak gesztusnak tekinthető, mint megoldásnak.

Feldman Zsolt államtitkár egyeztet Peter Kullgren svéd agrárminiszterrel az agrárminiszteri tanács ülése előtt. Fotó: Feldman Zsolt / Facebook

Feldman Zsolt kitért arra is, hogy bár június 5-én lejár a kelet-európai tagállamok nyomására kihirdetett, ukrán terményekre vonatkozó importstop, az Európai Bizottság a felvetésekre még nem reagált érdemben. 

Csak tagállami nyomásra lépett az EB

Emlékezetes, hogy az Európai Bizottság (EB) sokáig nem volt hajlandó foglalkozni az ukrán termények dömpingszintű megjelenésével a kelet-európai piacokon, noha ezt éppen az uniós döntés – amely szerint ezen termények vámmentesen jöhetnek át a határokon – okozta az Ukrajnával szomszédos országokban a piaci problémákat. 

Végül eredményre a tagállamok azon döntése vezetett, hogy önállóan léptek fel annak érdekében, hogy megakadályozzák az ukrán mezőgazdasági termékek minden ellenőrzés nélküli behozatalát. 

Erre válaszul május elején az EB rendkívüli és ideiglenes megelőző intézkedéseket fogadott el az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek uniós behozatalára vonatkozóan azzal a céllal, hogy enyhítsék az ukrajnai gabonát érintő uniós importkorlátozás ideiglenes feloldása okozta nehézségeket. Az intézkedések kezdetben négy, Ukrajnából származó mezőgazdasági terméket érintenek: a búzát, a kukoricát, a repcemagot és napraforgómagot. Az intézkedések május 2-án léptek hatályba és június 5-ig érvényesek. A testület százmillió euró összegben rendkívüli támogatást is javasolt a határ menti tagállamok gazdáinak, amelyet az öt tagország között osztanának szét arányosan. 

A keleti tagok is elkötelezettek az egység mellett

Feldman Zsolt elmondta, a mai agrártanácsi ülésen egyértelművé kívánták tenni, hogy a kelet-európai tagállamok is az egységet szeretnék fenntartani a közösségben. Éppen ezért igyekeztek meggyőzni az olyan tagokat is, mint Portugália és Spanyolország, amelyek az aszály miatt most igényt tartanának az ukrán terményekre, hogy megértik a gondjaikat. Ám egy olyan piaci helyzet állt elő a korábbi döntések miatt, amelyre senki sem készülhetett fel, ezért azt is kezelni kell, mint ahogy a szállítási támogatással az előbb felsorolt országok igényét is meg lehetne oldani. 

Az államtitkár nem tartotta valószínűnek, hogy az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg a korábbi importtilalmát, a kérdés csak az, hogy milyen hosszú időre vonatkozóan. Az egységesen fellépő keleti tagok egyértelműen az év végi határidőt tartják elfogadhatónak, hogy a betakarítási időszakot ne zavarja meg az ukrán termény. 

Feldman Zsolt szerint a bizottság egyértelműen érzékelte a tagországok egységét és azt, hogy a gazdálkodók maguk is megjelentek Brüsszelben, nyomást gyakorolva annak érdekében, hogy vegyék figyelembe az érdekeiket. Ezért nem tartja valószínűnek, hogy kérésüket teljes mértékben figyelmen kívül hagyják, a kérdés az, hogy milyen szinten veszik majd figyelembe.

Sikeres gazdademonstráció

A múlt héten a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének képviselői is részt vettek lengyel, cseh, szlovák és román gazdatársaikkal az ukrán dömping elleni brüsszeli demonstráción. Az EU agrárbiztosának átadott petícióban egyebek mellett követelték, hogy az ukrán termények importjának tilalmát 2024. június közepéig hosszabbítsák meg, hogy legyen hová betárolni az idei termést, és rendeződhessenek a piaci problémák a kelet-közép-európai országokban. Kérték, hogy az importtilalmat terjesszék ki a tojásra, baromfihúsra, mézre, olajra, búzalisztre, kukoricalisztre, cukorra, gyümölcsökre és zöldségekre, valamint a feldolgozott élelmiszerekre. Emellett egy alap létrehozását is kérték a kelet-közép-európai gazdák támogatására, akiket a leginkább sújtanak a háború következményei. 

Az agrártárca szerint van elég hely a gabonának tárolókban

A felmérések szerint a hazai termelői gabonatárolói kapacitás felében lehet termény. Ez az arány a korábbi évekhez viszonyítva nagyon magas, de a nyári aratásból bejövő gabonának lesz hely – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.