Kínai tudósok 10 ezer méteres lyukat fúrnak a földkéregbe, a munkálatokat kedden kezdték az ország olajban gazdag, északnyugat-kínai Hszincsiang régió Tarim-medencéjében. A projekt mérföldkőnek számít Kína földmélységi kutatásában, ami példátlan lehetőséget biztosít a felszín alatti, a Föld mélyen fekvő területeinek tanulmányozására.

AKSU, CHINA - MARCH 09: Aerial view of an oil well of Tarim Oilfield at Taklimakan Desert in Shaya County on March 9, 2023 in Aksu Prefecture, Xinjiang Uygur Autonomous Region of China. An oil well at Tarim Oilfield was drilled to 9396 meters on March 9, breaking the record of the deepest horizontal oil well in Asia.
Kína történelmi vállalkotásba kezdett: mély furatot készít Hszincsiang régió Tarim-medencéjében.
Fotó: Tan Hui / VCG via Getty Images

A keskeny aknát több mint 2 ezer tonnás fúrófejek és fúrócsövek vájják. A tervek szerint a fúrót átvezetik 10 kontinentális kőzetrétegen, hogy azzal elérjék a Kréta földtörténeti korszak korai kőzeteit, amik 145 millió éve keletkezhettek.

A projektet a China National Petroleum cég vezeti, azzal a céllal, hogy 

a kutatás során jobban megismerik a Föld belső szerkezetét, valamint értékes információt kapnak a mélyfúrási technológiák tesztelése során. A fúrás várhatóan 457 napig tart.

A művelethez Vang Csunseng műszaki szakértő nemrég csatlakozott. Szerinte a projekt merész lépés a Föld ismeretlen területének feltárására, a Tarim-medence ráadásul az egyik legnehezebben feltárható terület – írta a wionews.com.

Hszi Csin-ping kínai elnök 2021-ben szólította fel a tudósokat, hogy tegyenek lépéseket a Föld mélyének feltárásában. Az ilyen munkák célja, hogy új ásványi anyagokat és energiaforrások találjanak, valamint hogy segítsenek feltárni az olyan lehetséges környezeti katasztrófák, mint a földrengések és a vulkánkitörések kockázatait, és ezzel együtt hozzájáruljanak a feltételezhető károk minimalizálásához – adta hírül a Hszinhua hírügynökség alapján a Bloomberg.

A legmélyebb fúrást eddig az oroszok hajtották végre a Kola-félszigeten, ők két évtized után, 1989-ben elérték a 12 262 méteres mélységet. A Kola Superdeep Borehole olyan mély, hogy a helyiek szerint „hallani lehet a pokolban kínzott lelkek nyögéseit”.

A fúrás megindításának napján Kína a Földön kívülre is eszközt küldött, csak egy másik sivatagból: többekkel együtt ugyanis kilőtték az első civil űrhajóst a góbi-sivatagi támaszpontról.

Három űrhajóssal útnak indult egy új kínai űrmisszió

A Sencsou–16 sikeresen elindult kedden a kínai űrállomás felé. A fedélzeten három asztronauta van.