Júniusban az euróövezetben a vártnál nagyobb mértékben romlott a gazdasági hangulatindex, míg a fogyasztói hangulat az egy hete közölt előzetes adatokkal összhangban némileg javult – derült ki az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) csütörtökön kiadott felméréséből.

Stack,Of,Coins,And,Banknotes,On,European,Union,Flag,,Closeup.
Fotó: New Africa

Az euróövezet gazdasági hangulatindexe (Economic Sentiment Indicator, ESI) az előző havihoz képest 1,1 ponttal 95,3 pontra, 2022 novembere óta a legalacsonyabbra csökkent júniusban a kamatlábak gyors emelkedése és a magas miatt lassuló gazdasági növekedést tükrözve. Elemzők előzetesen 96,0 pontos júniusi indexre számítottak.

Az gazdasági hangulatindexe az előző havihoz képest 1,1 ponttal 94,0 pontra csökkent. 

A legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaságok közül Franciaországban 0,8 ponttal emelkedett, míg Németországban 1,9 ponttal, Olaszországban 1,1 ponttal, Hollandiában 1,0 ponttal, Spanyolországban pedig 0,9 ponttal csökkent júniusban az ESI.

A foglalkoztatási várakozások indexe (Employment Expectations Indicator, EEI) az EU-ban 0,4 ponttal 104,3 pontra javult júniusban és szintén 0,4 ponttal 105,0 pontra erősödött az euróövezetben.

Az euróövezetben az egy hete közölt adatoknak megfelelően a májusi mínusz 17,4 pontról, mínusz 16,1 pontra, tavaly február óta a legmagasabb szinte javult a fogyasztói hangulatindex, de még így is messze állt a hosszú távú átlagtól.

A mutató tavaly szeptemberben érte el történelmi mélypontját, mínusz 28,7 ponton. Az EU-ban a fogyasztói hangulatindex 1,1 ponttal mínusz 17,2 pontra emelkedett júniusban. A fogyasztók pozitívabban értékelték országuk általános gazdasági helyzetét, növekvő hajlandóságot mutattak nagyobb értékű vásárlásokra. A fogyasztók véleménye háztartásuk múltbeli és jövőbeli pénzügyi helyzetéről szintén optimistább volt – közölte a DG ECFIN.