Csökkenő és a növekvő mellett öt hónapja a legkisebb külkereskedelmi mérlegtöbblete alakult ki májusban Németországnak a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése alapján.

Germany,bavaria,munich,manual,Worker,With,Clipboard,In,Warehouse
Fotó: Shutterstock

 

Májusban az előző havihoz képest 0,1 százalékkal csökkent a német áruexport és 1,7 százalékkal nőtt az import. 

 

A 130,5 milliárd eurós májusi exportérték 0,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a 116,1 milliárdos importéték pedig 8,6 százalékkal csökkent éves bázison.

Májusban 14,4 milliárd eurós külkereskedelmi mérlegtöbblete alakult ki Németországnak, öt hónapja a legalacsonyabb. A külkereskedelmi mérlegtöbblet elmaradt a szakértők körében kialakult 17,5 milliárd eurós várakozástól.

Az előző hónapban, áprilisban a külkereskedelmi mérleg egyenlege 16,5 milliárdos többletet mutatott, 2022 májusában pedig 4,4 milliárdosat.

Az tagállamaiba májusban 70,3 milliárd euró értékben exportált árucikkeket Németország és 61,6 milliárd értékben importált onnan. Az előző havihoz képest az export 1,5 százalékkal csökkent, az import pedig 3,5 százalékkal nőtt.

Németország euróövezeti exportja 49,2 milliárd eurót tett ki májusban, az import pedig 41,0 milliárdot. Az előző havihoz képest az export 1,6 százalékkal csökkent, az import 4,5 százalékkal nőtt. Az euróövezeten kívüli uniós tagországokba az előző havinál 1,3 százalékkal kisebb, 21,2 milliárd euró értékben exportált árucikkeket májusban és 20,5 milliárd euró értékben importált onnan, 1,5 százalékkal az előző havi összeg felett.

Az Európai Unión kívüli országokkal folytatott külkereskedelmében Németország májusban 60,2 milliárd euró értékben exportált és 54,5 milliárd értékben importált árucikkeket. Az előző havihoz képest az export 1,5 százalékkal nőtt, az import 0,3 százalékkal csökkent.

Németország legnagyobb exportpiaca az Egyesült Államok, ahová májusban az előző havihoz képest 3,6 százalékkal, 12,7 milliárd euróra csökkent az exportérték. 

Kínába 8,6 milliárd euró értékben exportált árucikkeket májusban Németország, 1,6 százalékkal az áprilisi kivitel felett. Az Egyesült Királyságba pedig az előző havihoz képest 5,8 százalékkal, 6,4 milliárd euróra nőtt a német áruexport májusban.

A legtöbb importáru Kínából érkezett

A legnagyobb importtételek Kínából érkeznek Németországba. Májusban ez 13,3 milliárd eurót tett ki, 2,7 százalékkal az előző havi felett. Az Egyesült Államokból viszont a behozatal 5,7 százalékkal, 7,6 milliárd euróra csökkent. Az Egyesült Királyságból a német import áprilishoz képest 15,3 százalékkal, 3,3 milliárd euróra emelkedett májusban.

Németország oroszországi exportja havi bázison 7,4 százalékkal, 700 millió euróra csökkent májusban. Az egy évvel korábbihoz képest ez 34,4 százalékos visszaesés. Májusban 300 millió eurót tett ki a német áruimport Oroszországból, ami havi bázison 17,3 százalékos, évesen pedig 92,6 százalékos csökkenés.