BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ITALY-ROME-HEAT WAVE(230718) -- ROME, July 18, 2023 (Xinhua) -- People get water from a water tap near the Pantheon in Rome, Italy, on July 18, 2023. The maximum temperature in Rome exceeded 41 degrees Celsius on Tuesday. (Xinhua/Jin Mamengni)Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com

Augusztusban is kitarthat az európai kánikula

Tombol a kánikula Európa nagy részén. A kontinens déli részein 45 Celsius-foknál is magasabb hőmérsékletet mérhetnek a héten.

Európa nagy részén akkora forróság van, amely már az egészséges emberek szervezetét is megterheli. Nyugat-Európában sorra dőltek a melegrekordok, és számos helyen erdőtüzek tombolnak. A legelviselhetetlenebb meleg a mediterrániumban, Görögországban és Olaszországban van. Athén talajfelszínén 60 Celsius-fokot mértek. Az országban és a svájci Alpokban is tűz ütött ki.

ITALY-ROME-HEAT WAVE(230718) -- ROME, July 18, 2023 (Xinhua) -- People get water from a water tap near the Pantheon in Rome, Italy, on July 18, 2023. The maximum temperature in Rome exceeded 41 degrees Celsius on Tuesday. (Xinhua/Jin Mamengni)Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com
Róma közterein megrohamozzák az ivókutakat a helyiek és a turisták is.
Fotó: Northfoto

Egy olasz meteorológiai internetes oldal nevet ad a hőhullámoknak. A lap a vasárnap Észak-Afrikából a Földközi-tenger térségébe ékezett anticiklont Kharónra keresztelte, a görög mitológiában a halottak révészét hívták így.

A hét első felében vörös riasztást adtak ki Spanyolországban, Görögországban, a Balkán egyes részein és Magyarországon is. A hőhullám nemsokára 45 Celsius-fokot visz Olaszország, Spanyolország és Görögország egyes részei fölé. 

Olaszországban az elviselhetetlenségig emelkedett a forróság

A mediterrán ország egyik médiuma a pokol hetének nevezte a napok olasz időjárását. Szicília sok épületét nem trópusi melegre építették, sokban pedig légkondicionáló sincs. Ahol pedig van klíma, azt sem tudják mindig működtetni, ugyanis a megemelkedett energiafelhasználás miatt áramkimaradások is sújtják a térséget. Nem csoda, hogy leállították az építkezéseket. Beszámolók szerint a legmelegebb órákban elnéptelenednek Olaszország fővárosának utcái. A Tevere folyó alacsony szintje a közlekedést és az ökológiai egyensúlyt is veszélyezteti. 

A sürgősségi osztályokon úgynevezett hőkódot aktiváltak, ami azt jelenti, hogy külön egészségügyi személyzet foglalkozik a hőségtől rosszul lett emberekkel. Az egészségügyi minisztérium szerint az ilyen betegek száma ötödével emelkedett a korábbiakhoz képest. Többen kerültek kórházba fejfájás, szívritmuszavar, kiszáradás és zavartság miatt. A hőhullám miatt halálesetek is történtek. Volt, aki vélhetően hőguta miatt hunyt el az otthonában.

Dogs refresh themselves at a fountain in a 'dog area' of central Rome on July 21, 2023, during a heatwave in Italy. Millions across southern Europe and other areas are suffering through intense heat as fires raged, health worries mounted and the world appeared headed for its hottest month of July on record. As temperature records tumbled on three continents, experts pointed the finger at climate change driven by the burning of fossil fuels, saying global warming had a key role in destructive weather. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
A római meleget a négylábúak is nehezen viselik.
Fotó: AFP

Kedden Rómában 41,8 Celsius-fokot mértek, ezzel megdőlt a 2007-es 40,5 fokos rekordot.

A környezetvédelmi miniszter szerint a legfontosabb a karbonkibocsátás csökkentése. Gilberto Pichetto Fratin a DW-nek kifejtette, hogy Olaszországot több területen is érinti a klímaváltozás. A magasabb hőmérséklet megemeli a tengerszintet és a talaj hőjét is. Az országban ez a harmadik szélsőséges időjárási esemény idén: tavasszal hónapokig szárazság, utána pedig áradások nehezítették a helyiek életét.

Akkora a hőség, hogy Toscanában a tehenek is ventilátorokat kaptak

Hűsítő zuhanyt is kapnak az állatok a forróság elviselésére.

 

Kiket érinthet a legrosszabbul a kánikula?

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz figyelmeztetett, hogy a szélsőséges hőség megterhelheti a krónikus betegeket, különösképpen a szív- és érrendszeri betegségekben, a cukorbetegségben és az asztmában szenvedőket. A szakértő a The Guardiannek kiemelte, hogy a legkevésbé az idősek, a csecsemők és a gyermekek szervezete ellenálló a melegnek, valamint környezetük miatt a szegények és a hajléktalanok is veszélyeztetettek.

ITALY-ROME-HEAT WAVE(230718) -- ROME, July 18, 2023 (Xinhua) -- A man refreshes himself with the water from a fountain near the Pantheon in Rome, Italy, on July 18, 2023. The maximum temperature in Rome exceeded 41 degrees Celsius on Tuesday. (Xinhua/Jin Mamengni)Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com
Egy öltönyös üzletember is szökőkútban keresett felfrissülést Rómában.
Fotó: Northfoto

Mi a teendő hőkimerülés esetén?

A hőhullámok azért is veszélyesek, mert a hosszan tartó meleg hőkimerültséget okozhat, azaz a szervezet belefárad a kánikula elleni védekezésbe. Ha valaki így érzi magát, akkor feltétlen húzódjon hűvös helyre, vessen le minden felesleges ruhát, hogy a bőr minél nagyobb részen érintkezhessen a környezettel. Érdemes ilyenkor nedves szivacsot vagy törülközőt tenni a tarkóra és a hónaljra, majd segíteni a párolgást, ami hűti a szervezetet. Ha fél óra múlva sem érzi magát jobban, érdemes felvenni a kapcsolatot egy orvossal.

A túlzott hőnek való kitettség széles körű egészségkárosító hatással van, gyakran felerősíti a már meglévő állapotokat, és idő előtti halálhoz, rokkantsághoz vezethet.

Meddig tarthat a forróság?

A Kharón extrém hőhullám az előrejelzések szerint július végéig tombolhat a mediterrán Európa felett – írja az Euronews. Addig azonban a hőmérséklet még a mostaninál is tovább emelkedhet. Szakértők arra számítanak, hogy megdőlhet a két éve augusztusban, Szicílián felállított 48,8 Celsius-fokos melegrekord. Az észak-afrikai Tunéziában pedig a forróság elérheti az 50 Celsius-fokot is – írja a BBC.

Ele Hands, a Met Office meteorológusa az Independentnek elmondta, hogy Görögország, Törökország, Dél-Spanyolország, valamint Olaszország és a környező szigetek számos részén akár 48 fokos hőmérsékletet is elérhetnek. Az ENSZ meteorológiai ügynöksége, a Meteorológiai Világszervezet arra figyelmeztetett, hogy a kánikula Európában augusztusban folytatódhat. Akkor az átlagosnál 8-12 fokkal lehet magasabb a hőmérséklet.

Szakértők szerint Európa gyorsabban melegszik, mint korábban a meteorológiai modellek előrevetítették. 

Becslések szerint tavaly több mint 61 ezren haltak meg a hőség miatt az öreg kontinensen. Az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata szerint az előző két év nyarai voltak a legmelegebbek Európában.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.