Több mint 61 ezer, hőség okozta haláleset történhetett Európa-szerte a tavaly nyári hőhullámok idején a barcelonai Globális Egészségügyi Intézet frissen közzétett számításai szerint.

A szervezet által a Nature Medicine című folyóiratban publikált tanulmány szerint a kánikulában leginkább érintett mediterrán országok közül Olaszországban 18 010, Spanyolországban 11 324 haláleset történt tavaly, míg az Egyesült Királyságban 3469 ember vesztette életét a hőség miatt.

Senior,Woman,On,A,Sofa,Suffering,From,Excessive,Heat,During
Senior woman on a sofa suffering from excessive heat during a heatwave and being cooled by an oscillating electrical fan in the foreground
Fotó: Shutterstock

A hőség aránytalanul nagy mértékben szedte áldozatait a nők köréből; a mérések kezdete óta a népességen belül 56 százalékkal több nő halt meg a hőség következtében, mint férfi. A számítások szerint tavaly 

az európai hőhullámokban mintegy tízszer annyi 80. életévét betöltött nő halt meg, mint 64 év alatti, a 80 év feletti férfiak elhalálozásának aránya pedig a háromszorosa volt a 64 évnél fiatalabb férfiakénak.

A tanulmány 2022. május 30. és szeptember 4. között vizsgált több mint 45 millió halálozási adatot 35 európai országban. A halálozások ugrásszerű növekedését az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) is jelentette a tavalyi hőség idején, ám először fordult elő, hogy ezeket az eseteket kifejezetten a hőséggel hozták összefüggésbe.