Olaszországban egymás után adják ki a vörös riasztást az illetékes hatóságok a jövő héten várható pokoli hőség miatt. A még teljesen egészséges emberekre is veszélyt jelentő forróság olyan fontos turisztikai pontokat is érint, mint Róma vagy Firenze.

Heatwave in Italy
Fotó: AFP

A BBC azt írja, a valaha mért legforróbb nap Szicíliában volt 2021 augusztusában, amikor a hőmérséklet csaknem elérte a 49 Celsius-fokot – és most hasonló napokra számítanak a szakértők. Az olasz hatóságok azt kérik mindenkitől, hogy 11 és 18 óra között csak akkor tartózkodjon a napon, ha ez feltétlenül szükséges.

Az előrejelzések szerint Olaszországban a jövő héten több napon is meghaladhatja a 40 Celsius-fokot a hőmérséklet, a 35 fokos csúcsérték pedig a legalacsonyabb, amire számítanak a meteorológusok a következő időszakban.

De nem csak az olaszok küzdenek a forrósággal: a németek, a csehek és a lengyelek is riasztást adtak ki, míg Görögországban attól félnek, a szárazság ismét erdőtüzeket okozhat. Az ottani hatóságok emellett úgy határoztak, hogy nap közben nem engednek turistákat az Akropoliszra, ahol még a városi hőmérsékletnél is magasabbat mérnek, ráadásul árnyék sincs.