A Fitch nemzetközi hitelminősítő közölte: számításai szerint az általa államadós-besorolással ellátott gazdaságok portfóliójának tagjai 2023 egészében várhatóan 2300 milliárd dollár körüli kamatköltséggel számolhatnak szuverén adósságállományuk után – derül ki a nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett tanulmányából. A vállalat szektorelemzése szerint ez annak a következménye, hogy a fejlett ipari gazdaságok kamatkiadásai 2020 óta 47 százalékkal, a feltörekvő gazdaságok szuverén kamatterhei 40 százalékkal emelkedtek.

New York City Economy
Fotó: NurPhoto via AFP

A cég hangsúlyozza: ez a növekedési folyamat azt jelzi, hogy vége az alacsony és – legalábbis a magasan fejlett gazdaságok esetében – a kivételesen alacsony kamatok korszakának. A hitelminősítő felidézi, hogy az általa államadós-besorolással nyilvántartott fejlett gazdaságok éves kamatköltsége a 2007–2021 közötti időszakban meglehetősen stabilan a 900 millió–ezermilliárd dollár közötti sávban volt. A Fitch Ratings várakozása szerint a globális inflációs nyomáshoz társuló tavalyi kamatemelkedések a világ legtöbb szuverén adósára hatással lesznek.

A fejlett gazdaságok kamatköltsége ugyanakkor erősebb ütemben növekszik, mint a feltörekvő gazdaságoké, mivel a fejlett ipari térség korábban nagyobb mértékben kihasználta az alacsony hitelköltségek előnyeit. A hitelminősítő szerint a különbséget az is magyarázza, hogy a feltörekvő térségben számos jegybank várhatóan a jelenlegi szinten tartja alapkamatát az idei év második felében, 

mivel ezek a fejlett régió központi bankjainál korábban kezdték a monetáris szigorítást.

A fejlett térség kamatköltség-folyamatait erőteljesen befolyásolja az Egyesült Államok, a világ legnagyobb államadósság-kibocsátója. Az amerikai szövetségi kormány kamatkiadása a júniussal zárult, mozgó tizenkét havi időszakban 616 milliárd dollár volt, és éves szinten most először lépte át a 600 milliárd dollárt. A Fitch hangsúlyozza, hogy az amerikai államadósság mozgó tizenkét havi kamatköltsége alig nyolc hónappal korábban, tavaly novemberben haladta meg első ízben az 500 milliárd dollárt.

A fejlett ipari térségen belül a brit államadósság kamatterhének növekedése számít különösen kirívónak. A brit szuverén kamatköltség 117 milliárd font (51 ezermilliárd forint) volt a májussal zárult tizenkét hónapban, kétszer magasabb, mint a 2021 szeptemberével véget ért egy évben. A legfrissebb adatok szerint több mint hat évtizede először 

száz százalék fölé emelkedett a GDP-arányos brit államadósság-ráta.

A brit statisztikai hivatal (ONS) a minap közölte, hogy május végén a nettó államadósság-állomány 2567,2 milliárd font volt, és ez 100,1 százalékos GDP-arányos nettó államadósság-rátának felel meg. Az ONS visszatekintő adatsora szerint a brit adósságterhe a hazai össztermék arányában mérve legutóbb 1961 márciusában volt ennél magasabb: akkor 102,5 százalékos nettó államadósság-rátát mértek.

Fellélegezhet a kormány: megerősítette Magyarország adósbesorolását a Fitch Ratings

Megerősítette Magyarország államadósság-besorolását a Fitch Ratings, a londoni székhelyű elemzőház a péntek esti tőzsdezárást követően kiadott közleménye szerint továbbra is befektetésre ajánlott BBB osztályzatot tart érvényben, negatív kilátással hazánk esetében.