BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bankcsőd, kamatemelés, tb-bajok: négyszeresére nőtt az amerikai költségvetés hiánya

Sokkal többet kellett költeni a kormányzat egészségügyi és társadalombiztosítási programjaira, a Federal Reserve kamatemelései nyomán megemelkedtek az állam hatalmas adósságának kamatkiadásai, és rengeteget költöttek az amerikai bankok at sújtó problémák miatt.

Az Egyesült Államok költségvetési hiánya 240,3 milliárd dollár volt májusban, közel a négyszerese az egy évvel korábbi 66,2 milliárdnak – közölte az amerikai pénzügyminisztérium.

Treasury and Federal Deposit Insurance Corporation buildingsWASHINGTON DC, UNITED STATES - MARCH 13: The exterior of the U.S. Department of Treasury building is seen on March 13, 2023 in Washington, DC. Nathan Posner / Anadolu Agency (Photo by Nathan Posner / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Az elemzők némileg alacsonyabb, 236 milliárdos deficitre számítottak májusra. 

A büdzsé bevétele éves összevetésben 21 százalékkal, 307,5 milliárd dollárra csökkent, a kiadása 20,3 százalékkal, 547,9 milliárdra emelkedett.

A kiadások alapvetően három dolog miatt szöktek fel: sokkal többet kellett költeni a kormányzat egészségügyi és társadalombiztosítási programjaira, a Federal Reserve kamatemelései nyomán megemelkedtek az állam hatalmas adósságának kamatkiadásai és rengeteget kellett költeni a bankcsődök miatt. Eközben a gazdaság lefékezett, és soványabban csordogáltak az adóbevételek.

Az október 1-jén indult folyó pénzügyi év első nyolc hónapjában az amerikai költségvetésben 1165 milliárd dollár deficit keletkezett, jócskán felülmúlta az egy évvel korábbi 426 milliárdot. A tavaly szeptember végével záródott 2022-es pénzügyi év költségvetési hiánya 1375 milliárd dollár volt, ami gyakorlatilag a fele az egy évvel korábbi 2600 milliárdos deficitnek.

A 2020-as pénzügyi évben rekordszintű, 3100 milliárd dolláros hiány keletkezett. Az Egyesült Államok költségvetése legutóbb a 2001-es pénzügyi évben zárt többlettel.

Az adósságplafon rendezése az amerikaiak inflációs gondjait is megoldhatná

A fiskális kiadások visszafogása áttételesen az amerikai gazdaság minden problémáját rendezné.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.