Az Egyesült Államok költségvetési hiánya 240,3 milliárd dollár volt májusban, közel a négyszerese az egy évvel korábbi 66,2 milliárdnak – közölte az amerikai pénzügyminisztérium.

Treasury and Federal Deposit Insurance Corporation buildingsWASHINGTON DC, UNITED STATES - MARCH 13: The exterior of the U.S. Department of Treasury building is seen on March 13, 2023 in Washington, DC. Nathan Posner / Anadolu Agency (Photo by Nathan Posner / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Az elemzők némileg alacsonyabb, 236 milliárdos deficitre számítottak májusra. 

A büdzsé bevétele éves összevetésben 21 százalékkal, 307,5 milliárd dollárra csökkent, a kiadása 20,3 százalékkal, 547,9 milliárdra emelkedett.

A kiadások alapvetően három dolog miatt szöktek fel: sokkal többet kellett költeni a kormányzat egészségügyi és társadalombiztosítási programjaira, a Federal Reserve kamatemelései nyomán megemelkedtek az állam hatalmas adósságának kamatkiadásai és rengeteget kellett költeni a bankcsődök miatt. Eközben a gazdaság lefékezett, és soványabban csordogáltak az adóbevételek.

Az október 1-jén indult folyó pénzügyi év első nyolc hónapjában az amerikai költségvetésben 1165 milliárd dollár deficit keletkezett, jócskán felülmúlta az egy évvel korábbi 426 milliárdot. A tavaly szeptember végével záródott 2022-es pénzügyi év költségvetési hiánya 1375 milliárd dollár volt, ami gyakorlatilag a fele az egy évvel korábbi 2600 milliárdos deficitnek.

A 2020-as pénzügyi évben rekordszintű, 3100 milliárd dolláros hiány keletkezett. Az Egyesült Államok költségvetése legutóbb a 2001-es pénzügyi évben zárt többlettel.

Az adósságplafon rendezése az amerikaiak inflációs gondjait is megoldhatná

A fiskális kiadások visszafogása áttételesen az amerikai gazdaság minden problémáját rendezné.