A pénz- és tőkepiacokon különböző hatásokkal járhat, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve valóban nem emeli tovább a kamatlábakat. De pontosan kik lehetnek a döntés nyertesei és vesztesei?

Bankbetétek

Mivel a hozamemelkedés megállt, a bankok valószínűleg nem fognak magasabb betéti kamatokat adni a mostaniaknál. A megtakarítók számára az elkövetkező hónapok nagy nyeresége nem a kamatlábak folyamatos emelkedéséből, hanem a tovább csökkenő inflációból származik majd. Mivel a kamatlábak valószínűleg a csúcshoz közelednek, érdemes lehet a hosszú távú lekötéseket preferálni.

Részvények és kötvények

Az S&P 500 tőzsdeindex kicsivel marad el a 2022. januári csúcsához képest. Amennyiben az SP500-ra prediktív indikátorként tekintünk és ez alapján bízhatunk egy esetleges elkerülésében, de magasabb kamatlábak lassíthatják a növekedést, és így a vállalati bevételeket is. 

Az S&P 500 index alakulása 2023-tól
 

A hozamok 15 éves csúcson vannak, így mikor a kamatlábak ismét csökkenni kezdenek majd, a kötvénybefektetők minden bizonnyal profitálnak ebből.

Jelzáloghitelek

A jelzáloghitelek kamata jóval az egy évvel ezelőtti szint felett áll, és ez a lakásárak emelkedésével együtt nem teszi vonzóvá a hitelre történő lakásvásárlást. Ezek a hatások az ingatlanhitelezés további lassulását eredményezhetik.

Hitelek

A meglévő régen felvett fix kamatozású hitelek adósai a mostani kamatok mellett kényelmes helyzetben vannak. A változó kamatozású hitelek tulajdonosai némileg fellélegezhetnek a kamatemelés szüneteltetésével. Az új hitelfelvevők ugyanakkor nincsenek könnyű helyzetben, mert a pénz ára nagyon megdrágult és nem minden esetben racionális a hitelfelvétel, legyen szó akár személyi kölcsönről vagy autóhitelről.

Az Egyesült Államok kormánya

Mivel az államadósság 30 ezermilliárd dollár felett van, a kamatdöntés nem terheli tovább a szövetségi kormány hitelköltségeit.

 

A cikk a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik az OTP Bank hivatalos álláspontjával.