BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fellélegezhet a kormány: megerősítette Magyarország adósbesorolását a Fitch Ratings

Megerősítette Magyarország államadósság-besorolását a Fitch Ratings, a londoni székhelyű elemzőház a péntek esti tőzsdezárást követően kiadott közleménye szerint továbbra is befektetésre ajánlott BBB osztályzatot tart érvényben, negatív kilátással hazánk esetében.

Nem változtatott Magyarország államadósság-besorolásán a Fitch Ratings, a londoni székhelyű hitelminősítő intézet a péntek esti tőzsdezárást követően kiadott közleménye szerint továbbra is BBB osztályzatot tart érvényben, negatív kilátással hazánk esetében.

Fitch,Ratings,Logo
Fotó: Shutterstock

Ahogy a hét elején írtunk róla, benne volt a pakliban, hogy Fitch követi a Standard & Poor’s januári döntését , és egy fokozattal visszavágja hazánk besorolását, miután az uniós pénzek kiutalása továbbra is bizonytalan, ráadásul a londoni cég az első felülvizsgálat alkalmával hazánk kilátását stabilról negatívra rontotta. A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők nagyjából azonos valószínűségét látták annak a forgatókönyvnek, hogy a Fitch ezúttal leminősíti Magyarországot, mint annak, hogy végül nem fogja.  

Mindenesetre hazánk ezzel továbbra is befektetésre ajánlott kategóriában van mindhárom nagy intézetnél, legközelebb két hét múlva, július 7-én az S&P mond ítéletet Magyarországról.

A S&P januárban a szakértői várakozások ellenére minősítette le hazánkat a korábbi BBB kategóriából BBB– kategóriába, ami egy fokozattal van feljebb a bóvlitól. A döntés azért volt meglepetés, mert a cég vezető magyarországi elemzője októberi látogatásán azt mondta, egy kisebb forrásmegvonást még elbír az adósságbesorolásunk. Ugyanakkor a Moody’s márciusban nem is vizsgálta a magyar adósságot.

Így látják Londonban a magyar gazdaságot

Értékelésükben arra hívják fel a figyelmet, hogy Magyarország besorolását a BBB kategóriájú társaihoz képest erős strukturális mutatók, a beruházások által táplált gazdasági növekedés és a szilárd nettó FDI-beáramlás támasztja alá. Viszont ezeket ellensúlyozza a társaihoz képest magas államadósság, az unortodox költségvetési és monetáris politikai lépések, valamint a kormányzási mutatók romlása az elmúlt években (bár ezek még mindig a BBB minősítésű társaink felett vannak). Rámutatnak, hogy továbbra is bizonytalanság van az uniós forrásokkal kapcsolatban: a Fitch arra számít, hogy Magyarország megállapodásra jut az uniós forrásokkal kapcsolatban, de az esetleges kifizetések időzítése és mértéke továbbra is bizonytalan. 

A Fitch várakozásai szerint a magyar gazdaság 2023-ban stagnálni fog. A nagy frekvenciás mutatók szintén gyenge növekedést jeleznek 2023-ban. A belföldi kereslet idén zsugorodik, mivel a két számjegyű infláció a háztartások rendelkezésre álló jövedelmét terheli, a magas hitelezési költségek és az állami kiadások csökkentése pedig a beruházásokat sújtja. A nettó export az erős exportteljesítmény és a lassuló import miatt pozitívan fog hozzájárulni a növekedéshez. 

Arra számítunk, hogy a növekedés helyreáll, és 2024–2025-ben átlagosan 3 százalékos lesz

– állapítják meg a londoni elemzők. Várakozásaik szerint a HICP-infláció a 2023. januári 26,2 százalékos csúcsról 2023 végére 8-10 százalékra lassul, így az egész éves átlag 17,7 százalékra emelkedik, ami a legmagasabb az összes EU-besorolású államadósság között, és jóval a jelenlegi 6,4 százalékos BBB medián felett van. Az infláció 2024-ben átlagosan 5 százalék lesz, majd 2025-ben visszatér a jegybanki cél közelébe, 3,1 százalékhoz.

Előrejelzésük szerint a költségvetési hiány a 2022-es 6,2 százalékról 2023-ban a GDP 4,1 százalékára csökken, ami némileg magasabb a 3,9 százalékos kormányzati célnál, ez viszont a pesszimistább növekedési kilátásaiknak tudható be, bár megjegyzik, hogy a kormány eddig mindig tartotta vagy túlteljesítette az éves célokat. A bruttó államadósság a 2022-es 73,3 százalékról 2023-ra a GDP 68,1 százalékára csökken, 2027-re pedig 60 százalék alá. A csökkenés elsősorban a várható elsődleges többleteknek köszönhető. Mindazonáltal az adósság a jelenlegi 55,6 százalékos mediánhoz képest magas marad. Az adósság a versenytársakhoz képest viszonylag alacsony futamideje és a belföldi hitelfelvétel magasabb költségei miatt az államháztartási kamatfizetések a 2021-es 5,5 százalékról 2023-ra várhatóan a bevétel 9,0 százalékára emelkednek, ami meghaladja a jelenlegi 7,8 százalékos BBB mediánt.

Nagy Márton: töretlen a bizalom Magyarország felé

A Fitch értékelése is megerősítette, hogy a magyar gazdaság stabil lábakon áll és válságálló – közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a hitelminősítő ítélete után. 

A tárcavezető meglátása szerint Fitch ítélete azt bizonyítja, hogy a kormány intézkedései működnek, a gazdaság stabil, hazánkkal szemben pedig töretlen a bizalom. 

A bizalom megerősödését jelzi, hogy az elmúlt időszakban folyamatosan javul a magyar állampapírpiac hozamkörnyezete, amely egyértelműen a megjelenő többletkereslettel magyarázható: a hosszú távú, tehát a 10, 15 és 20 éves állampapírok kamata az egy évvel ezelőtti szinthez képest már mintegy 1 százalékpontot csökkent. Magyarország megítélése a nemzetközi pénzpiacokon is kedvező, amit jól tükröz, hogy nemrég az Eximbank és a Magyar Fejlesztési Bank is rendkívül élénk érdeklődés mellett sikeres kötvénykibocsátást bonyolított le, 2,375 milliárd dollárnyi forrást sikerült bevonni a nemzetközi befektetőktől.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.