Háromhavi csúcsra, 56,8 pontra ugrott az S&P Global oroszországi szolgáltatási beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a háromhavi mélypontot jelentő májusi 54,3 pontról. Az ágazat így is egymást követő ötödik hónapja bővül az erősebb keresletnek köszönhetően – derül ki a szerdán nyilvánosságra hozott jelentésből.
A cég közleménye szerint az új megrendelések március óta, az exportmegrendelések pedig több mint négy éve a legmeredekebb ütemben nőttek júniusban. Ennek eredményeként a foglalkoztatás több mint 12 év leggyorsabb ütemében bővült.

RUSSIA-ECONOMY-STARSCOFFEE-RESTAURATION
Employees work at the newly-opened Stars Coffee cafe in Moscow, on August 19, 2022. Stars Coffee, a Russian chain that came to replace the American Starbucks in Russia after its departure due to the Ukrainian conflict, opened its first restaurant in Moscow for the general public under the slogan "Bucks is gone, the stars have stayed". (Photo by NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)
Ötödik hónapja bővül az orosz szolgáltatási szektor. Fotó: AFP

Az árképzés terén a beszerzési költségek inflációja február, míg a kibocsátásé 2022 szeptembere óta a leggyorsabb ütemre nőtt. A szektor vállalatai a kereslet további javulásában bíznak, ezt mutatja, hogy az üzleti hangulat visszaerősödött az áprilisi kilenchavi csúcs közelébe.
Ugyancsak háromhavi csúcsra, a májusi 54,4 pontról 55,8 pontra emelkedett a szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatok összesítésével kalkulált kompozit BMI is. A magánszektor aktivitása immár egymást követő ötödik hónapban javult, elsősorban a szolgáltatások termelésének erőteljesebb emelkedésének köszönhetően, mivel 

a feldolgozóipari termelés növekedése mérséklődött.

Az utóbbi ágazat BMI-jét a hét elején adták ki, a háromhavi csúcsról, a májusi 53,5 pontról júniusra 52,6 pontra gyengült, de még így is a bővülést jelentő 50 pont felett maradt.
Az enyhe májusi visszaesés után, júniusban ismét nőtt az új vállalkozások száma, a foglalkoztatás növekedése pedig 2004 januárja óta a legmagasabb értéket érte el. 
Ugyanakkor erősödik az árnyomás is, mivel a bekerülési költségek február óta a legmeredekebb ütemben emelkedtek. A kedvező keresleti feltételek azonban lehetővé tették a vállalatok számára, hogy a magasabb költségeket áthárítsák a fogyasztókra.