Szakmai szövetkezetet hoztak létre nemrég az isztriai szállásadók azért, hogy a tagok közös erővel tudjanak fellépni az illegális szállásadók és a vendégek hivatalos bejelentését elmulasztó kollégáik ellen. Szerintük ugyanis a házigazdák a vendégek mintegy 30 százalékát elrejtik a hivatalos adatbázisok elől, ezzel pedig az adózást is elkerülik. 

Harbor,With,Boats,In,Turquoise,Waters,On,Island,Hvar,,Croatia
Fotó: Artem Evdokimov

A legnagyobb problémát szerintük a hivatalosan nem regisztrált szálláshelyek jelentik, ők ugyanis egyáltalán nem viselik a közterheket, s így a piaci áraknál olcsóbban tudják fogadni a vendégeket. Az újonnan alakult szervezet álláspontja szerint ez nem csak tisztességtelen versenykörülményeket teremt, de veszélyes is. Ezeknek a helyeknek a tulajdonosai ugyanis jellemzően nem kérik el a turisták adatait, így gyakorlatilag a vendégek között bárki észrevétlenül megbújhat. De a hétköznapi vendégek is bajba kerülhetnek, ha ilyen helyen szállnak meg, 

az adóhatóságok ugyanis nemcsak a kiadó szoba üzemeltetőit büntetik meg, hanem azt is, aki igénybe veszi az illegális szolgáltatást.

Ez azért is kellemetlen, mert a házigazdák jellemzően eltitkolják a vendégek elől, hogy feketéznek.   

Szigorítják az ellenőrzést 

Az isztriai szállásadók kezdeményezésére a horvát adóhatóság a következő hetekben szigorúbban fogja ellenőrizni az adriai szállásadókat. A vizsgálatok során a működési engedélyeket és a vendégkönyveket is átnézik. 

A szabályszegők ezereurós bírságra számíthatnak,

visszaesés esetén pedig ez az összeg akár a tízszeresére is emelkedhet. Az ellenőrzések azért is fontosak, mert minden jel szerint idén újabb rekordot dönt majd a horvát idegenforgalom. Az illetékes tárca szerint ebben az évben várhatóan 6 százalékkal többen nyaralnak majd az Adrián, mint a rekordévnek számító 2019-ben. Akkor 21 millió vendég érkezett délnyugati szomszédunkba, és összesen 108,6 millió vendégéjszakát töltöttek ott.