Szerbiában komoly múltja van a traktorgyártásnak, de közel két évtizeden át egyetlen darabot sem gyártottak. A titói Jugoszláviának még két traktorgyára volt. Mindkettő, a Rakovica (IMR) és az IMT is Belgrád külterületén működött. Miután az ország darabjaira hullott, Szerbiát sem kerülte el a magánosítás folyamata és nyomában a csődhullám. 

falcon littlework
Majevica 90
traktor, agrár, agriculture, mezőgazdaság, field,
A Majevica 90-es traktorral a kis és közepes gazdaságokat célozzák meg.
Fotó: Falcon Littlework / YouTube

A traktorgyártás is megszűnt, most viszont újjászületik. A bácspalánkai Majevica Kft. mezőgépgyártó saját tervezésű munkagépe, a 90 lóerős traktor Majevica 90 néven hamarosan piacra kerül. Tíz tervezőmérnök kétévnyi munkájának eredményekén született meg a középkategóriás traktor. 

Az alkatrészek mintegy 80 százalékát Szerbiában gyártják, 

a Majevica csaknem 40 hazai beszállító partnerrel dolgoztat. A 12 sebességes gépet klímával is felszerelik, a gyártó szándékai szerint elsősorban a kis- és középgazdaságok számára kínálnak általa modern és a nyugati riválisokénál olcsóbb alternatívát. A pontos ára még nem ismert, de azt ígérik, kedvező lesz, valamint hogy akár hétévi részletfizetésre is meg lehet majd vásárolni. 

Olyan pénzügyi konstrukcióról is beszélnek, hogy a traktor a hozzá tartozó kapcsolható eszközökkel együtt 

a teljes ár 20 százalékának befizetése után elvihető, és a következő négy-öt év alatt lehet majd akár természetben is fizetni a részleteket. 

Szerbiában mintegy 450 ezer traktor van használatban, de azok közel 80 százaléka 20 évnél idősebb matuzsálem.