Szlovéniában újabb biztonsági felhívással fordult a hegyi túrázókhoz a rendőrség légi egysége, amelynek az elmúlt héten a nap 24 órájában részt kellett vennie az árvízi mentésben, és amely számára az elmúlt egy nap különösen nehéz volt. A szolgálat közleményében felszólította a túrázókat és hegymászókat, hogy körültekintően válasszák meg útvonalukat, ha a veszélyek ellenére elindulnak a hegyekbe túrázni.

Fotó: Gregor Ravnjak

A hegyimentő-beavatkozások száma megsokszorozódott a korábbi évek augusztusi adataihoz képest – írta közleményében Kranj város rendőrkapitánysága. Az összes rendelkezésre álló rendőrségi és katonai helikopter napok óta segíti az árvíz miatti mentést és segélyezést, a hatóságok ezért azt tanácsolták az embereknek, hogy maradjanak távol a hegyektől, mert egyrészt a terep helyenként nagyon veszélyessé vált a hatalmas mennyiségű eső miatt, másrészt a mentők túlterheltek.

Az emberek – főleg külföldiek – szemmel láthatóan újra nagy számban indulnak el a hegyekbe, de gyakran bajba kerülnek és segítségre szorulnak. Tavaly a hegyi mentők segítségével katonai és rendőrségi helikoptereken kimenekített emberek több mint fele külföldi turista volt, akik gyakran alábecsülik a szlovén hegyekben leselkedő veszélyeket. Csupán az egyik rendőrségi helikopter, amelyiket pénteken hegyi mentőszolgálatra jelöltek ki, öt mentőakciót hajtott végre, és hét emberen segített, akik közül legalább négyen külföldi állampolgárok voltak – írta az STA szlovén hírügynökség hatósági közlések alapján.

Klemen Belhar, a hegyimentők egyesületének vezetője pénteken az állami rádiónak nyilatkozva ismét eltanácsolta a túrázókat attól, hogy egy darabig útnak induljanak, főleg a Kamniki-Savinjai Alpokba, Koroskába (a történelmi Karintia tartomány szlovéniai része), valamint a Jesenice és a Skofja Loka környéki hegyekbe ne.

Az idő nem alkalmas az ambiciózus expedíciókhoz. Válasszák a kevésbé kockázatos útvonalakat! 

– mondta a közszolgálati televízióban. Sok ösvényt megrongált vagy tönkretett a víz és a vele jövő törmelék – jegyezte meg.  A túrázóknak indulás előtt tájékozódniuk kell az ösvények állapotáról, és ha olyan helyre érnek, ahol az ösvény járhatatlanná vált, „forduljanak vissza. Ki tudja, mi vár rájuk magasabban a hegyen?” – hangoztatta a szakértő.