Miközben a világ más meghatározó gazdaságaiban már lassul a növekedés, az amerikai gazdaság továbbra is potenciálisan inflatórikus ütemben száguld, ez pedig globális kockázatot jelenthet, amennyiben a Fed döntéshozóit a vártnál nagyobb kamatemelésre kényszeríti – írja jegybankárok hétvégi, Jackson Hole-i találkozóját követően született elemzésében a Reuters.

(FILES) Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks during a news conference following a Federal Open Market Committee meeting, at the Federal Reserve in Washington, DC, on July 26, 2023. TThe US Federal Reserve is prepared to raise interest rates higher -- and hold them there -- to bring down above-target inflation, but will proceed "carefully" going forward, chairman Jerome Powell said on August 25, 2023. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Fotó: AFP

A hírügynökség szerint a Fed tavalyi agresszív kamatemelései a dollár felértékelődésével együtt feszültséget okozhattak volna a globális pénzügyi rendszerben, ám ezt a hatást azonban tompították a többi nagy központi bank nagyrészt szinkronizált kamatemelései és egyéb monetáris intézkedései.

Brazília, Chile és Kína már megkezdte a kamatcsökkentést, és várhatóan több ország is követi majd ezeket a lépéseket. Ezek a monetáris politikai enyhítések a Jackson Hole-i konferencián részt vevő nemzetközi tisztviselők és jegybankárok elmondása szerint nagyrészt arra a várakozásra épülnek, hogy a Fed nem emel negyed százalékpontnál többet az irányadó kamaton.

Miközben az amerikai számottevően mérséklődött, és a döntéshozók is nagyrészt egyetértenek abban, hogy a kamatemelési ciklus a végéhez közelít, a helyi gazdaság növekedése váratlanul erős maradt, amire Jerome Powell Fed-elnök is utalt pénteki beszédében, és ami az infláció csökkenésének megakadásához, és így akár további szigorú jegybanki válaszlépésekhez vezethet.

Egy ilyen döntéshozói sokknak pedig globálisan is tovagyűrűző hatásai lehetnek éppen akkor, amikor az Egyesült Államok és a világ többi részének gazdasági növekedése jelentősen eltér – figyelmeztetnek a hírügynökség elemző cikkének szerzői.

Ha eljutunk arra a pontra, hogy szükséges többet tegyünk annál, mint amit már beáraztunk, akkor egy bizonyos ponton a piacok idegesek lesznek. Akkor a kockázati felárak nagymértékű növekedését látjuk majd a különböző eszközosztályokban, a feltörekvő piacokon és a világ többi részén is

– mondta Pierre-Olivier Gourinchas, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezető közgazdásza.

Szerinte ezért nem zárható ki egy nagyon éles pénzügyi szigorítás kockázata sem.

A Fed legközelebbi kamatdöntő ülését szeptember 19–20. között tartja, ahol a gazdasági kilátásokról is frissített előrejelzést adnak majd, és várhatóan változatlan szinten tartják a jelenlegi, 5,25-5,5 százalékos kamatszinteket.  

Amennyiben az inflációs és munkaerő-piaci adatok továbbra is az ár- és bérnyomás enyhülését mutatják, akkor a jelenlegi előrejelzés szerint már csak további egy, 25 bázispontos emelésre lehet számítani.

A Fed döntéshozói azonban továbbra is tanácstalanok és némileg aggódnak a beérkező adatok ellentmondásos jelei miatt, amint arra Powell is utalt wyomingi beszédében.

A tartósan trend feletti növekedés bizonyítéka veszélyeztetheti az infláció további letörésére tett előrelépéseket, és a monetáris politika további szigorítását indokolhatja

– nyomatékosított pénteken az amerikai jegybankelnök.

Gourinchas szerint ez az a pillanat, amelyet a többi országnak figyelnie kell és amire fel kell készülnie.

„A világ többi részének meg kell győződnie arról, hogy felkészültek arra a potenciális kockázatra, hogy még nem tartunk ott, ahol az amerikai dezinfláció szempontjából” – hangsúlyozta az IMF vezető közgazdásza.