Nem változtatott az alapkamat értékén a cseh jegybank, így az országban továbbra is a tavaly június óta érvényben lévő 7 százalékos kamatkörnyezet marad az irányadó.

Czech,Money,Close-up.,Czech,Crown.,Ceska,Koruna.
Czech money close-up. Czech Crown. Ceska koruna.
Fotó: Sergey Fedoskin

A kamatdöntés kihirdetésével egy időben a jegybank arról is beszámolt, hogy formálisan is véget vet a tavaly októberben elkezdett koronaárfolyam-intervenciónak, melyet az elmúlt hónapokban a cseh valuta értékállóságának biztosítására használt.

A jegybank elnöke, Ales Michl hozzátette: az intervenciós eszköz kivezetése ellenére a továbbiakban is maradnak az eddigi irányított lebegtetett árfolyamrendszernél, hogy ha szükségesnek ítélik, közbe tudjanak avatkozni a korona túlzott árfolyammozgása esetén.

Az árstabilitás érdekében a jegybank a továbbiakban is fel fog lépni

– fejtette ki a jegybank elnöke.

A bejelentés hatására a korona idei mélypontjára süllyedt az euró ellenében.

Nagyot rántott a korona árfolyamán a támaszának a meggyengítése

A jegybank mai döntését, miszerint változatlanul hagyják az alapkamatot, a Reuters által megkérdezett elemzők már előzetesen is biztosra vették, abban azonban nem jutottak egyetértésre, hogy mikor indulhat meg a monetáris lazítás időszaka Csehországban: a szakértők többsége szerint még az idén megkezdődhet a kamatvágás, ám a jegybankárok kommunikációja ezzel élesen szembemegy – Ales Michl és társai korábban ugyanis azt mondták, fontos, hogy a jegybank a továbbiakban is héja maradjon. 

A jegybank alelnöke szerint az esetleges kamatvágásról szóló viták legkorábban ősszel kezdődhetnek majd meg, a lazítás tempója azonban minden bizonnyal visszafogott lesz. 

A cseh 2022 óta először idén júniusban 10 százalék alá csökkent, a jegybank szerint pedig a jelenlegi monetáris politika alkalmas lesz arra, hogy jövő év elejére elérjék a 2 százalékos inflációs célt is.