Spanyolország törvényhozása a héten tartja a miniszterelnök-választási vitát és szavazást. A hatalomért egy jobboldali és egy baloldali tömörülés versenyez. Az egyiknek 171, a másiknak 172 képviselője van, ám a kormányalakításhoz szükséges abszolút többséghez 176 fős támogatás kell. Így esélyes, hogy legalább újabb két hónapig ügyvezető kormány irányíthatja az országot. 

Madrid,,Spain,-,November,03,,2016:,Spanish,Parliament,In,Madrid,
MADRID, SPAIN - NOVEMBER 03, 2016: Spanish Parliament in Madrid, Spain
A spanyol törvényhozásban sem a jobb-, sem a baloldalnak nincs a kormányalakításhoz szükséges többsége.
Fotó: Shutterstock

Spanyolországban júliusban előrehozott parlamenti választást tartottak, amelyen a konzervatív Néppárt kapta a legtöbb szavazatot. Az Alberto Núnez Feijóo vezette jobboldali Néppárt (PP) 137 helyet, a kormányzó baloldali Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) pedig 122 helyet szerzett a nyári választáson. A harmadik legnagyobb erő a szélsőjobboldali VOX lett 33 fővel, míg a több baloldali pártot tömörítő Sumar 31 képviselői széket gyűjtött.

Most akkor ki fogja vezetni Spanyolországot?

A parlament kedden és szerdán tartja a miniszterelnök-választási vitát és szavazást. Első körben a legtöbb szavazatot elérő Néppárt vezetője, Alberto Núnez Feijóo tehet próbát a törvényhozásért felelős, 350 fős képviselőház többségének megszerzésére a kormányalakításhoz. A kormányfőjelölt a szerdai szavazáson számíthat a saját Néppártja (PP) 137 képviselőjének, valamint a koalíciós partnerek szavazatára, azaz a VOX 33, továbbá a Navarrai Népi Unió (U.P.N.) és a Kanári-szigeteki Koalíció (CCa) 1-1 voksára. Feijóo így összesen 172 szavazatot szedett össze, ami nem elég a 176 fős abszolút többséghez.

Pedro Sánchez és Alberto Núnez Feijóo verseng a spanyol miniszterelnöki székért.
Fotó: Thomas Coex / AFP

Ha Feijóo most nem kap elegendő támogatást, akkor a két nappal később megismételt szavazáson már az egyszerű többség is elég ahhoz, hogy a kormányalakítási jog a szocialista Sánchezre szálljon. Ez pedig a számítások szerint így lesz. Sáncheznek ezután két hónapja lesz összehozni a kormányzáshoz szükséges többséget a törvényhozásba bejutott képviselők közül.

Pedro Sáncheznek és balközép koalíciós partnereinek öt szavazat kell a többséghez. Ők nyitottabbak a katalán függetlenségpártiakkal való együttműködésre, mint Feijóóék. Tehát Sánchezék a szeparatista Junts per Catalunya párt hét képviselőjével már elérhetik a kormányalakításhoz az abszolút többséget a képviselőházban. A szeparatisták azonban nem adják könnyen a szavazataikat, például követelik, hogy amnesztiát adjanak a hat évvel ezelőtti katalán függetlenségi népszavazást kiíró politikusoknak. Vasárnap tízezrek tüntettek ez ellen.

Mi történik, ha egyik jelölt sem tud kormányt alakítani?

Ha egyik jelölt sem tud kormányt alakítani a következő két hónapban, akkor a parlamentet november végén feloszlatják, és január elején új választást tartanak Spanyolországban. Addig az országot Pedro Sánchez irányíthatja ügyvezető miniszterelnökként, mivel az előző ciklusban ő alakíthatott kormányt – írja a Bloomberg.