A spanyol konzervatív Néppárt (PP) jelentős többséget nyert a parlament felsőházában (szenátus) a vasárnap megrendezett általános választásokon. A szavazatok 98 százalékot meghaladó feldolgozottságánál az eddigi legnagyobb ellenzéki párt 120 képviselői helyet szerzett meg a közvetlenül választott 208 szenátusi helyből, 37-tel többet korábbi mandátumainál. 

Alberto Núnez-Feijóo
Fotó: AFP / Oscar Del Pozo

A most befejeződött ciklusban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) 72 szenátort ültethet a felsőházi parlamenti patkóba, 21-gyel kevesebbet, mint eddig. 

Elvesztette két mandátumát, és nem került be a szenátusba a jobboldali Vox párt. A nagy országos pártok közül nem nyert helyet a felsőházban a Sumár nevű újonnan alakult, több baloldali pártot tömörítő formáció sem. A 266 tagú felsőházba a korábbi tizeneggyel szemben ezúttal kilenc párt jutott képviselethez. 

A többi ötvennyolc szenátort az autonóm tartományok parlamentjei delegálják. A választásokat követően várhatóan augusztus 17-én tartja alakuló ülését az új parlament alsó- és felsőháza is. A spanyol demokrácia 47 éves történetében 16. alkalommal rendeztek parlamenti választásokat. A voksolásban a jogosultak 70 százaléka, több mint 24 millió ember vett részt. 

Santiago Abascal
Fotó: AFP / Thomas Coex

A spanyolországi választásokon győztes konzervatív Néppárt megpróbál kormányt alakítani, annak ellenére, hogy nem szerzett abszolút többséget a parlamentben 

– jelentette ki Alberto Núnez-Feijóo pártelnök hétfő hajnalban, miután köszönetet mondott támogatóinak a párt madridi székházánál. Alberto Núnez-Feijóo hangoztatta, a spanyolok szavazataikkal azt üzenték a pártoknak, hogy folytassanak párbeszédet. „A legtöbb voksot kapott párt jelöltjeként kötelességem megnyitni a párbeszédet, és megpróbálni kormányozni országunkat a választási eredményeknek megfelelően” – fogalmazott. Azt is mondta, hogy „senki se essen kísértésbe, hogy akadályozza ezt a folyamatot”, és a pártok közül külön nevesítette a spanyol a munkáspártot. 

Pedro Sánchez jelenlegi ügyvezető miniszterelnök, az 1,3 százalékos szavazatkülönbséggel második helyen végzett PSOE főtitkára szintén a spanyol fővárosban szólt szavazóihoz. „Sokkal többen vagyunk, akik azt akarják, hogy Spanyolország előrehaladjon, mint azok, akik azt akarják, hogy a PP és Vox által kijelölt visszafejlődés útján menjen” – mondta. 

Orbán Viktor a Vox elnökének: szeretnénk, ha Európában is lenne egy jobboldali fordulat

A miniszterelnök szerint együtt kell működniük azoknak, akik hasonlóan gondolkodnak, és jelezte, a Santiago Abascallal folytatott megbeszélésen megerősítették elkötelezettségüket a Fidesz és a Vox együttműködése mellett.

A politikus mindezzel arra utalt, hogy a két nagy jobboldali párt, a PP-nek és a tőle magát jobbra pozicionáló Voxnak közösen sincs meg a 350 fős parlament kormányzóképes többségét jelentő 176 mandátuma. Santiago Abascal, a Vox elnöke nagyon rossz hírnek nevezte, hogy Pedro Sánchez még a választásokat elveszítve is akadályozhatja a PP kormányalakítását. Sőt, akár kormányozhat is „a kommunizmus, a terrorizmus és a szeparatizmus támogatásával” – tette hozzá a többi, parlamentbe jutott baloldali, baszk nacionalista és katalán függetlenségi pártra utalva. Megismételte, hogy a mozgósítás visszafogása érdekében egyes sajtóorgánumok a kampány során manipuláltak és a Vox  demonizálására apelláltak.