Az Európa és Ázsia közötti biztonságos, kiszámítható, modern szállítási útvonal megléte alapvető magyar nemzetgazdasági érdek is – fejtette ki Orbán Viktor miniszterelnök Bakuban, Azerbajdzsánban pénteken, ahol az ENSZ Közép-Ázsia Gazdaságainak Különleges Programjában (SPECA) részt vevő országok konferenciáján vett részt az azeri miniszterelnök meghívására.

SPECA held in Azerbaijan
BAKU, AZERBAIJAN - NOVEMBER 24: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'AZERBAIJANI PRESIDENCY / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) President of Uzbekistan Shavkat Mirziyoyev, President of Kazakhstan Kassym Javert Tokayev, President of Kyrgyzstan Sadyr Japarov, and President of Tajikistan Imamali Rahman attend the Summit of the Heads of State and Government of the Participating Countries of the UN Special Programme for Economies of Central Asia (SPECA), hosted by Azerbaijani President Ilham Aliyev, in Baku, Azerbaijan on November 24, 2023. Azerbaijani Presidency / Anadolu (Photo by Azerbaijani Presidency / ANADOLU / Anadolu via AFP)
A SPECA 1998 márciusa óta fogja össze a közép-ázsiai térség országait.
Fotó: Anadolu via AFP

Mi az a SPECA?

A SPECA 1998 márciusában jött létre, az ENSZ zászlaja alatt. Az együttműködésben hét közép-ázsiai ország, Afganisztán, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán vesznek részt, a projekt célja pedig a térség országainak támogatása együttműködésük fejlesztésében, elősegítve ezzel a gazdasági fejlődést, illetve az európai és ázsiai gazdaságokba való integrációt. 

A program végrehajtása az együttműködésen és a kölcsönös előnyökön, az átláthatóságon és az országok egyenlőségén alapul, külsős országok és nemzetközi szervezetek támogatásával

– áll a szervezet alapító okiratában.

A SPECA-országok több területen, köztük a 

  • víz- és energiaügyi fejlesztések, 
  • fenntarthatóság és szállítmányozás, 
  •  
  • nemi egyenjogúság, 
  • illetve technológiai fejlesztések terén is együttműködnek egymással.
A Speca-országok
A SPECA a közép-ázsiai térség országait tömöríti.

Hogyan működhet együtt Magyarország a SPECA-országokkal?

A nemzetgazdasági stratégiánk arra épül, hogy a keleti és nyugati legfejlettebb cégek találkozási pontjává tesszük Magyarországot – mutatott rá Orbán Viktor Bakuban, körvonalazva ezzel a jövőbeli együttműködéseket. A miniszterelnök rámutatott: „mi azt akarjuk, hogy a most formálódó világgazdasági korszakot az összeköttetések és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés határozza meg”. Közép-Ázsia és Európa összeköttetése nélkül pedig „nem tudunk alkotni új sikeres európai gazdasági stratégiát” – jelentette ki.

Mi Európából Közép-Ázsiára olyan területként tekintünk, amely összeköti az európai és keleti szállítási, kereskedelmi és digitális útvonalakat

– emelte ki a miniszterelnök.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az ENSZ Közép-Ázsia Gazdaságainak Különleges Programja (SPECA) konferenciáján Bakuban 2023. november 24-én.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban úgy nyilatkozott: az utóbbi években megnőtt Közép-Ázsia jelentősége, Magyarország pedig más szereplők előtt, sokkal korábban megkezdte a kapcsolatok kiépítését a térség országaival, így ma versenyelőnyben van ebből a szempontból – mindez pedig meglátszik a magyar–kirgiz kereskedelmi forgalmon is, amelyen értéke tavaly 71 százalékkal rekord értékre nőtt, ráadásul idén is 3,5-szeres bővülést regisztráltak ezen a téren július közepéig.

Mekkora a SPECA gazdasági súlya?

A hét SPECA-tag összesített vásárlóerő-paritáson vett GDP-je 1,5 ezermilliárd dollárra rúghat az idén az előzetes becslések szerint, ami az Egyesült Államok 27 ezermilliárdos, illetve az EU 25,4 ezermilliárdos értékéhez képest elenyésző, ugyanakkor a 16 országot és közel háromszoros népességet számláló közel-keleti térség 7 ezermilliárdos gazdaságához már nagyságrendileg hasonlítható.

A térség elsődleges főbb exporttermékei a nyersolaj, a földgáz és az alumínium, 

legfőbb kereskedelmi partnerének pedig Kína tekinthető.

A SPECA-országok összesített lakossága nagyjából 120 millió fő, mely a teljes ázsiai népeség közel 2,7 százalékát teszi ki. A legtöbben az orosz nyelvet beszélik, de sokan tekintik anyanyelvüknek a türkmént, a kazahot és a tajdzsikot is.