Ausztriát elárasztja az orosz földgáz: az ország több mint 50 éve az orosz gázelosztás központjának számít, ahol a csővezetékek hagyományosan úgy vannak kialakítva, hogy az üzemanyagot továbbítsák Magyarország, Németország, Olaszország és Szlovénia felé. Az állami tulajdonban lévő OMV AG-nak hosszú távú szerződése van a Gazprommal, amely arra kötelezi, hogy megvásárolja az orosz földgázt.

Picture taken on May 9,2022 shows equipment operated by GCA (Gas Connect Austria) and TAG (Trans Austria Gas pipelines) at one of the largest interconnection gas hubs in Europe at Baumgarten an der March, Lower Austria. The facility mainly receives Russian imports, but takes also shipments of gas from Norway and some other countries. These supplies are re-routed to consumption centers in Austria and in Europe via a number of pipeline systems running in various directions. The Baumgarten hub consists of gas reception, metering and testing facilities. (Photo by JOE KLAMAR / AFP)
Fotó: AFP

Az egyezség 2040-ig szól, a Gazprom pedig a háború ellenére is folytatja az OMV baumgarteni gázközpontjának ellátását az Ukrajnát átszelő vezetékeken keresztül. Az Oroszország és Ukrajna közötti tranzitmegállapodás azonban 2024 decemberében lejár, és Kijev ígéretet tett arra, hogy nem tárgyal új szerződésről Moszkvával – írja a Bloomberg.

Bár Ukrajna jelezte, hogy továbbra is nyitott arra, hogy az európai kereskedők egyedi alapon megállapodjanak a hozzáférésről, a csővezetékeket vagy kompresszorállomásokat érő légicsapások állandó veszélye miatt a szállítások nem garantálhatók. Az orosz gáz nyugati szomszédunk ellátásának több mint felét biztosítja, 

ugyanakkor Bécs azt állítja, hogy diverzifikálni szeretne a jövőben.

Az akadálytalan szállítások és a megtelt tárolók azt jelzik, hogy mostanra a piac végre megnyugodott Walter Boltz, a Baker & Mckenzie vezető energetikai tanácsadója szerint. Boltz ugyanakkor úgy látja, hogy a szállítások elakadhatnak, amint az Ukrajna és Oroszország közötti tranzitmegállapodás jövőre lejár.

A kelet–nyugati vezetékhálózat tulajdonosa és üzemeltetője, a Gas Connect Austria közölte: megkezdte a kapacitás bővítését Németország felé, de a vezeték csak 2027-ben lesz üzemkész. A cég szóvivője szerint az új tarifákról folytatott tárgyalások, valamint az osztrák jogi korlátozások, a pénzügyi kötelezettségvállalások és a hosszú távú foglalások hiánya mind a munkálatok felgyorsítása ellen szólnak.

Az Éghajlat- és Energiaügyi Minisztérium a hírügynökség kérdésére azt válaszolta, hogy aggasztja a lassú előrehaladás a diverzifikáció kapcsán. Boltz és a Gas Connect Austria is azt közölte, hogy az ország 2025-ben orosz szállítások nélkül is képes fedezni a keresletet, de hosszú távú árstabilitás csak új csatlakozásokkal érhető el.

Bolgár gáztranzit: kemény alkudozások folyhatnak a színfalak mögött Moszkvával

Nincs jele, hogy az orosz gázkereskedő kifizette volna a Bulgária által megemelt gáztranzitdíjat, a bolgár fél mégsem állította le az orosz gáz tranzitját. A háttérben ugyanis egy ennél is fontosabb dologról, az orosz Lukoil bulgáriai finomítójáról is tart az egyezkedés. Közben Bulgária azon dolgozik, hogy tovább javuljon a gázösszeköttetése a szomszédos országokkal.