Az EKB kamatdöntő határozatával együtt megérkezett a központi bank közleménye is. Ebben kijelentették, az az eurózónában az elmúlt hónapokban csökkent, de a közeljövőben átmenetileg ismét felgyorsulhat. 

A közlemény azt is tartalmazza, hogy a jegybanki szakértők 2023-ra átlagosan 5,4 százalékos, 2024-ben 2,7 százalékos, 2025-ben 2,1 százalékos, 2026-ban pedig 1,9 százalékos inflációt várnak. A szeptemberi szakértői előrejelzéseikhez képest ez 2023-ra és különösen 2024-re vonatkozóan 

lefelé történő felülvizsgálatot jelent.

Az EKB közleménye szerint a headline-infláció ugyan tovább mérséklődött, a belföldi árnyomás azonban továbbra is magas, elsősorban a fajlagos munkaerőköltségek erőteljes növekedése miatt.

A így alakulhat:

2023: 0,6 százalék

2024: 0,8 százalék

2025: 1,5 százalék.

A kormányzótanács jelenlegi értékelése alapján úgy véli, hogy az EKB irányadó kamatlábai olyan szinten vannak, amelyek kellően hosszú ideig fenntartva jelentősen hozzájárulnak a 2 százalékos inflációs cél eléréséhez. A kormányzótanács jövőbeli döntései biztosítani fogják, hogy az irányadó kamatlábakat a szükséges ideig kellően restriktív szinten tartsák – olvasható a közleményben. 

Döntés a PEPP-ről:

A kormányzótanács ma arról is döntött, hogy lépéseket tesz az eurórendszer mérlegének normalizálása. A járványügyi vészvásárlási program (PEPP) idején vett, de jövőre lejáró kötvényekért kapott tőkét újra befektetik az eurózónás kötvénypiacon. A második fél évben azonban havonta átlagosan 7,5 milliárd euróval leépítik a portfóliót. A kormányzótanács a PEPP keretében történő újrabefektetéseket 2024 végén kívánja megszüntetni.

Az EKB elnöke ma, 14:45-kor kezdődő sajtótájékoztatón fog nyilatkozni a döntések hátteréről.