Recep Tayyip Erdogan török elnök bizakodóan nyilatkozott a görög–török kapcsolatok jövőjéről, amikor csütörtökön Athénba érkezett, s mindkét ország abban bízik, hogy az évek óta tartó ellentétek után sikerül újjáéleszteni kapcsolataikat.

Erdogan és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök idei újraválasztása is enyhítette a politikai feszültséget.
Fotó: NICK PALEOLOGOS / AFP

Sokkal előnyösebb lesz a jövőre nézve, ha a félig teli pohár szemszögéből nézzük a dolgokat mondta Erdogan Katerína Szakellaropulu görög köztársasági elnökkel való találkozása során. Az enyhülés jelei az Égei-tenger felségjogai és az ott található nyersanyagok, például a földgáz kitermelése körül kialakult nézeteltérések, valamint a megosztott Ciprus kérdésében való egyet nem értés miatti több éves politikai feszültséget követően kezdenek megmutatkozni a két ország viszonyában.

A két ország kapcsolata azután indult javulásnak, miután Görögország a februári pusztító földrengés után segélyt küldött Törökországnak.

Erdogan és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök idei újraválasztása is enyhítette a politikai feszültséget. Erdogant Jórgosz Gerapetrítisz görög külügyminiszter fogadta az athéni nemzetközi repülőtéren, a két ország magas szintű együttműködési tanácsának ötödik ülése előtt.

A török elnöknek hat év óta ez az első görögországi látogatása.

 

Erdogan: az izraeli kormányfőt háborús bűnök miatt bíróság elé fogják állítani

Az izraeli miniszterelnököt háborús bűnök elkövetése miatt bíróság elé fogják állítani Izrael Gázai övezet ellen indított offenzívája miatt a török miniszterelnök szerint.