Egy kétrészes per második szakasza is véget ért, amelyet a Cal-Maine Foods, az ország legnagyobb tojástermelője és -forgalmazója, valamint a Rose Acre Farms, a második legnagyobb tojástermelő cég ellen indítottak az élelmiszeripari óriáscégek, mert állításuk szerint mesterségesen magasan tartották az árakat.

Fresh,Brown,Eggs,On,A,Transportation,Line,On,A,Modern
Fotó: Kartinkin77

Ugyanaz az esküdtszék, amely november 21-én tárgyalta a per első szakaszát, több mint öthetes tárgyalás után megállapította, hogy a tojástermelők megsértették a trösztellenes törvényeket. A Mississippi állambeli Ridgelandben székelő Cal-Maine és a többi vádlott tagadta, hogy bármiféle jogsértést követtek volna el.

A Kraft, a General Mills, a Kellogg és a Nestle élelmiszeripari óriáscég 17,7 millió dolláros kártérítési pert nyert ezzel, miután meggyőzték a chicagói szövetségi esküdtszéket arról, hogy a legnagyobb amerikai tojástermelők és ipari kereskedelmi csoportok árképzési „összeesküvés” keretében túlárazták a tojástermékeket. A bíróság a Kraftnak (jelenleg Kraft Heinz) 12,83 millió dollárt, a Kelloggnak (jelenleg Kellanova) 3,22 millió dollárt ítélt meg, a General Mills 910 ezer, a Nestle pedig 810 ezer dollár kártérítést kaphat.

A megítélt kompenzáció az amerikai tröszttörvény értelmében megháromszorozható, vagyis az összeg meghaladhatja az 53 millió dollár is.

A Cal-Maine pénteki közleményében „szerénynek” nevezte a kártérítés összegét ahhoz képest, amit a felperesek kértek. A cég közölte, hogy „továbbra is értékelni fogja lehetőségeit, beleértve, hogy ha szükséges, fellebbezést is benyújt”. A Rose Acre nyilatkozatában kijelentette, hogy „csalódott – és határozottan elutasítja – az esküdtszék ítéletét és kártérítési megítélését”. Más vádlottak ügyvédei nem válaszoltak azonnal a megjegyzésekre.