Szókimondó interjút adott az külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a The Guardian című brit lapnak. Ebben Josep Borrell a közelgő uniós parlamenti választások kilátásait, valamint az ukrán és az izraeli háború állását is taglalta.

Őszintén beszélt az EU-s csúcsvezető: az oroszok nyerhetik az ukrán háborút – de még van visszaút. Fotó: Frederick Florin / AFP

Először is a júniusi EU-s választásról azt mondta, hogy ugyanúgy 

sorsdöntő lehet, mint az amerikai elnökválasztás.

Attól tart, hogy a választókat a félelem vezérelheti, ezért a jobboldali pártok előretörhetnek. Szerinte Európa mágnesként vonz százezreket, hogy itt éljenek. Ez azért van, mert továbbra is olyan modellben működik, amelyet a világ minden pontján irigyelnek. „Mi vagyunk a politikai szabadság, a gazdasági jólét és a társadalmi kohézió legjobb kombinációja, amit az emberiség eddig létre tudott hozni” – fogalmazott.

Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy az Ukrajnában dúló háborúban az Európai Unió léte forog kockán. Többször is arról beszélt, hogy Putyin nyerhet Ukrajnában. Az orosz–ukrán háborúról azt mondta, hogy

fél a vereségtől.

De szerinte ha gyors irányváltás törénik, ez elkerülhető. „Ha nem változtatunk gyorsan, ha nem mozgósítjuk minden kapacitásunkat, akkor Putyin megnyeri az ukrajnai háborút. Az a legfontosabb teendőnk, hogy felmérjük, mit tehetünk ennek elkerülése érdekében. Meddig megyünk el? Valóban készen állunk rá, hogy mindent megtegyünk? Ez az a kérdés, amit fel kell tennünk magunknak” – magyarázta.

Figyelmeztetett rá, hogy az orosz elnök úgy döntött, a végső győzelemig folytatja a háborút, ezért az EU-nak hosszú időre be kell rendezkednie egy nagy intenzitású konfliktusra. Szerinte az oroszok sikere azon múlik, hogy hány katonájuk van a fronton. Emlékeztetett rá, hogy tavaly februárban 150 ezren gyűltek össze az ukrán határon, de jelenleg már 450 ezren vannak.

Borrell azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy Putyin számos dologban elkalkulálta magát. 

  1. Tévedett a hadserege kapacitásáról.
  2. Tévedett az ukrán ellenállás erejéről. 
  3. Tévedett az Európai Unió akaratáról és a transzatlanti szövetség tartósságáról. 

Csakhogy ezek ellenére még hajlandó harcolni. Szerinte Oroszország soha nem tudott nemzetté válni, mindig is birodalom volt vagy a cárral, vagy a szovjetekkel, vagy pedig Putyinnal az élén. Végezetül az izraeli háború kapcsán arra mutatott rá, hogy a Hamász nem csupán katonai erő, hanem egy eszme, amelyet éppen ezért bombázással nem lehet felszámolni, csak jobb eszmékkel.