Visszahívtak két Nagy-Britanniában forgalmazott babatápszer attól tartva, hogy veszélyes baktériummal fertőzödhetek meg. A baktérium  akár halálos kimenetelű fertőzést is okozhat. A Reckitt megtette az elővigyázatossági lépést, és visszahívta a Nutramigen LGG 1. és 2. szakaszú Hypoallergén Formula porait – írja a Daily Mail.

Stuttgart,,Germany,-,11-21-2023:,Mobile,Phone,With,Logo,Of,Consumer
Ritkák, ám annál ritkábbak a fertőzések, jobb az óvatosság, a gyártó a visszahívás mellett döntött.
Fotó: Shutterstock

A Cronobacter sakazakii nevű baktérium két hónaposnál fiatalabb csecsemőknél, valamint azoknál okozhat megbetegedést, akik koraszülöttek, legyengült az immunrendszerük vagy kis testtömeggel jöttek a világra. Bár ezek a fertőzések ritkák, ugyanakkor annál súlyosabbak, 

akár halálos kimenetelűek is lehetnek. A baktérium által okozott tünetek közé tartozik a láz és a hasmenés, súlyos esetekben pedig szepszishez vagy agyhártyagyulladáshoz vezethet csecsemőknél.

Egyéb tünetek lehetnek: ingerlékenység, hőmérséklet-változások, sárgaság (sárga bőr és szemfehérje) és rendellenes légzés és mozgás.

A brit Élelmiszerügyi Szabványügyi Ügynökség azt tanácsolta a szülőknek, hogy a tápszert semmiképpen se használják fel, vigyék vissza a vásárlás helyére.

Ugyanezen gyártó termékei közé tartozik a Nurofen, a Gaviscon és a Durex. Egy másik terméket a hozzá mellékelt szívószál miatt hívtak vissza. A Reckitt korábban már visszahívott 145 ezer adag tápszert ugyanezen baktérium jelenléte miatt.