A kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben 0,8 százalékkal csökkent 2023 decemberben az előző év azonos hónapjához képest, az elemzők 0,9 százalékos mérséklődést vártak. Ugyanakkor ez volt a 15. egymást követő hónap, amikor a mutató zsugorodott. Havi szinten a visszaesés mértéke 1,1 százalék volt, itt a szakértők 1 százalékot prognosztizáltak – derül ki az statisztikai hivatala, az Eurostat adataiból. 

Shopping trolley
Fotó: Getty Images

Az Európai Unióban a kiskereskedelmi forgalom 0,7 százalékkal zsugorodott éves összevetésben 2023 decemberében, míg havi szinten 1 százalékos csökkenést regisztráltak. Az unióban az élelmiszerekből, italokból és a dohányból 0,7 százalékkal, míg az üzemanyagból 6,3 százalékkal fogyott kevesebb az előző év azonos hónapjához képest, viszont a nem élelmiszertermékek forgalma 0,4 százalékkal nőtt.

Ha országok szerint nézzük, akkor Szlovéniában (15 százalék), Észtországban (4,2 százalék) és Szlovákiában (3,8 százalék) mérték a legdurvább csökkenést éves összevetésben. Ellenben Horvátországban 8,9 százalékkal a legnagyobb növekedést regisztráltak, délnyugati szomszédunkat Ciprus (3,8 százalék) és Spanyolország (3,4 százalék) követi.

A kiskereskedelmi forgalom alakulása az eurózónában 2023
 

A régióban Ausztriában is visszaesett a forgalom 2,8 százalékkal, ellenben Romániban 1,9 százalékkal, Lengyelországban 0,6 százalékkal emelkedett a mutató. Európa legnagyobb gazdaságában, Németországban 1,8 százalékos zsugorodást mértek. Az elemzők a kedvezőtlen adatokat azzal magyarázzák, hogy a tartósan magas és a megemelkedett hitelfelvételi költségek gyengítik a keresletet.

Elmaradozik a szokásos januári akciózás a boltokban – nem véletlen

Úgy tűnik, mintha kevesebb év eleji akciós termék lenne a hagyományos kiskereskedelemben? Nem optikai csalódás, valóban kevesebb az akciós termék. Ennek egyik oka, hogy a tavalyi gyenge kiskereskedelmi forgalom miatt szűkebb a boltosok mozgástere, hiszen az akciókat a saját profitjuk terhére kínálják.