Nemzetközi gazdaság

A Temu és a Shein ellen is vámokkal védekezne az EU

Németország támogatja a kínai e-kereskedők térnyerését segítő kiskapu bezárását. A Temu és a Shein szerint azonban sikerüknek más oka van.

Támogatja az Európai Unióba tartó termékek vámszabályait felülvizsgáló javaslatot Németország, és felszámolná azt a vámmentességet, amely sokat segített az olyan online kereskedők, mint a Shein vagy a Temu térnyerésében.

temu
Fotó: Omar Marques

A kínai vállalatok amerikai kritikusai szerint a cégek az adómentességet biztosító kiskapu segítségével képesek versenyelőnyre szert tenni, miközben a vizsgálatokat is elkerülhetik a határon. Többek között 

ennek is köszönhető, hogy a cégek rendkívül olcsón tudják kínálni termékeiket.

Panaszkodnak a német kereskedők

A jelenlegi uniós szabályozás értelmében a 150 eurónál kisebb értékű, a közösség határain kívülről érkező csomagok vámmentesek, míg a 45 eurónál olcsóbb csomagok után forgalmi adót sem kell fizetni, márpedig ilyet mind a Temu, mind a Shein kínálatában bőséggel találunk.

A legnagyobb német kiskereskedelmi szövetség, a Handelsverband Deutschland (HDE) szerint ez a kiskapu a kisebb csomagok beérkezésének brutális növekedését ösztönözte a Temuhoz vagy Sheinhez hasonló platformokról, melyeket a vámhatóságok nem is képesek ellenőrizni, hogy megfelelnek-e az uniós szabályoknak.

A Reuters szerint a HDE-t Christian Lindner német pénzügyminiszter biztosította arról, hogy Berlin támogatja a 150 eurós vámmentességi szabály eltörlését EU-szinten. A tárca pedig jelezte, hogy üdvözli az Európai Bizottság javaslatát, mely segítené az európai vámszabályok alkalmazkodását az e-kereskedelem kihívásaihoz. Ennek a 2023 májusi javaslatnak a része a 150 eurós kiskapu bezárása is.

Nem ez áll a siker hátterében

A kínai cégek ugyanakkor úgy vélik, sikerüket nem ennek, hanem rugalmas ellátási láncaiknak és keresletvezérelt üzleti modelljüknek köszönhetik, valamint minden releváns szabályt betartanak és adót is fizetnek, ha szükséges.

A többek között az Amazont és az Ebayt és magában foglaló iparági szövetség, az Ecommerce Europe szerint azonban a lépés növelné a súrlódásokat az üzletmenetben, és válaszcsapásokat vonna maga után. Ennek ellenére márciusban a kezdeményezés elnyerte az Európai Parlament előzetes jóváhagyását. Azonban a kérdés ott lesz a június elején megválasztott európai törvényhozás asztalán is.

Az Európai Bizottság szerint 

tavaly mintegy kétmilliárd, 150 eurónál olcsóbb csomag érkezett az unióba,

ami próbára teszi a vámhatóságokat. A bizottság szerint akár a termékek közel kétharmadát is alulértékelik a 150 eurós kiskapu kihasználása érdekében.

 

EU Németország Temu Shein
Kapcsolódó cikkek