BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdos állami vagyonvesztés

Több milliárd forintot is veszthet az állam azon, hogy egyre több takarékszövetkezet értékeli le az integráció intézményvédelmi alapja által nekik juttatott költségvetési forrású tőkét. Az érintettek a törvény szellemében lépnek, mások mégis jogi kiskaput emlegetnek.

Három takarékszövetkezet értékelte le eddig úgy részjegyeit, hogy ennek nyomán végső soron állami konszolidációs kötvények értéke is a töredékére esett. Az ebből eredő vagyonvesztés eddig 700 millió forint, de ez hamarosan ugrásszerűen tovább nő.
Szőke András, az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alap (Otiva) ügyvezető igazgatója elmondta: információi szerint a közeljövőben várhatóan további takarékszövetkezeteknél értékelik le részjegyeiket.
Az Otiva 1993. végi alakulásakor 7,1 milliárd forint hitelkonszolidációs államkötvényt kapott hitelbe az államtól, amit legkésőbb 2013-ra kell visszafizetnie. Az alap az évek során az egész összeget bajba jutott takarékok megsegítésére fordította, mégpedig úgy, hogy -- a juttatást a jegyzett tőkébe is bevonva -- részjegyeket vásárolt azokban.
Több takarék ezután azért értékelte le részjegyeit, mert saját tőkéje az alaptőke alá esett. (Ez az állapot magában is törvényellenes, de egy másik intézménybe való beolvadásnál -- ami gyakori a szférában -- egyébként sem lehet negatív tőkeemelemeket vinni a "házasságba".)
Szakértők kérdésünkre rámutattak: a leértékelések a számviteli, hitelintézeti és gadasági törvény előírásaival összhangban történtek. A szövetkezeti szférán belül mégis vannak, akik szerint jogi kiskapukat használtak ki törvénytelenül az érintett konszolidált intézmények.
Információnk szerint legutóbb, november 15-én, az esztergomi takarékszövetkezet értékelte le rendkívüli küldöttgyűlésén részjegyeit. Mint Némethné Gelecsényi Éva ügyvezetőtől megtudtuk, a 300 millió forintos Otiva-konszolidációs tőke értéke ezáltal 80 millióra csökkent.
Az esztergomiak a lépéshez megkapták a jegybank és a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) engedélyét is. Az ügyvezető arra is rámutatott: a pillanatnyilag érvényes jogszabályok alapján cselekedtek. Saját tőkéjük a jegyzett alá esett, márpedig a cégbíróság (ahol évente be kell jegyeztetni tőkéjüket) a mostani döntés nélkül nem fogadta volna be őket.
Nyilvános hirdetménye szerint a szabadbattyáni Sárrétvidéke Takarékszövetkezet holnapi küldöttgyűlésén szintén leértékelésre készül. A szövetkezetnél 70 százalékkal csökkentik a részjegyek értékét, így az Otiváé 200 millióról várhatóan 55-60 millióra esik -- nyilatkozta Szilasi Tamás ügyvezető.
Az Otiva és a szövetkezeti integráció legutóbbi közgyűlésén a vezetőség azt kezdeményezte volna, hogy a leértékelést végrehajtók valamiféle kockázati pótbefizetésként juttassák vissza a rájuk eső konszolidációs összeget.
Az érintett mintegy 50 konszolidált takarékszövetkezet vezetői és jogászaik nyomására viszont -- akik a törvényességet hangsúlyozták -- a témát még a közgyűlés előtti este levették a napirendről. Nem kizárt, hogy a javaslat elfogadásával (és az amiatti azonnali nagy összegű céltartalékolási szükséglet miatt) több takarékszövetkezet azonnal összeomlott volna.
Az Otivának egyébként vannak saját eszközei (úgy tudni, ezek 1999 végén bő 3 milliárd forintra rúgtak), de kérdés, hogy helyt akar-e állni a radikális lépést megtevők helyett.
Egyes állami szakemberek szerint már a szektor 1993-as konszolidációjakor "benne volt a levegőben", hogy (csakúgy, mint a bankszféra egy részének esetében) a költségvetés sohasem látja viszont a pénzt.
Bonyolítja a helyzetet, hogy -- mint azt Barátossy Györgyné, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a napokban felvetette a HVG-ben -- az állam esetleg arra használtatná fel a 7,1 milliárd forintot, hogy az integráció kivásárolja magának a szféra csúcsbankjának számító Takarékbank jó részét vagy egészét.
A Takarékbank mintegy 72 százaléka ma a DG Banké, a szövetkezetek csak 23 százalékot birtokolnak. Utóbbiaknak 2001 tavaszától azonban opciós vételi joguk nyílik a többségi részvénycsomag megszerzésére.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.