A Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) tegnap tett közzé első nyilvános jelzáloglevél-kibocsátásáról tájékoztatót. Információnk szerint az év első felében 750 millió forint zártkörű jelzáloglevél-kibocsátásra készül a HVB Jelzálogbank Rt. is.
Az FHB a kibocsátást hitelezési tevékenységének felfutását remélve tervezte el. A növekedést generálhatja, hogy az FHB Rt. februártól csökkentette kölcsöneinek kamatait. A kamatmérséklési lépést egyébként tegnaptól követte az OTP Bank is. Információnk szerint az OTP után elsőként a Postabank (Pb) farag le lakáshitelkamataiból.
A közeljövőben vizsgálja felül kamatait a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H), s a Budapest Bank. A CIB Bank már tavaly nyár óta 16 százalékon kínálja lakáshiteleit.
A pénzintézetnél egyébként kivétel nélkül rövidesen újabb kölcsönfelvételi boomra számítanak.
A korábbi "menetrendszerű" csökkenések után évek óta az idén először nőtt az építési és ingatlanvásárlási hitelek januári inflációszűrt állománya -- 3,6 milliárd forinttal -- a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint.
A 2000. második félévi, átlagosan bő 6,8 milliárd forintos havi növekményekkel szemben a januári mégis jelentős fékeződés. A bankok így is bizakodók: szerintük a szokásos év eleji visszaesésről van szó, amit tavasztól -- az építkezések felgyorsulása és a februártól kedvezőbb feltételekkel kínálható kiegészítő kamattámogatású hitel miatt -- újabb boom követ.
Ezt minden bizonnyal elősegítheti az is, hogy a bankok a lakáshitelkamatok csökkentésére készülnek. Az FHB kamatcsökkentését egyébként részben az állam forrásoldali kamattámogatásának 3-ról 4,5 százalékra növelése tette lehetővé, részben, hogy a cég szerint a további jelzáloglevél-kibocsátásoknál a papírokat lejegyzők az eddiginél alacsonyabb felárral is megelégszenek majd.
Szakértők szerint egyértelműen az állami bank lépésére reagálva mérsékelte tegnaptól az OTP Bank is az eddigi 17,5-ről 16 százalékra piaci lakáshitelének kamatát. Az OTP saját jelzáloghitelei közül az egyenletes törlesztésű kamata 21-ről 19 százalékra, az egyedi törlesztésűé 21,5-ről 19,5 százalékra csökkent.
Információnk szerint az OTP-t elsőként a Postabank (Pb) követi, amely március 15-től 75 bázisponttal mérsékli lakáshitelkamatait, így azok 15,75-16,5 százalékosak lesznek (olcsóbb kamat a folyószámlás, Lakáskassza-szerződéses ügyfeleknek jár).
A közeljövőben vizsgálja felül kamatait a Kereskedelmi és Hitelbank, s a Budapest Bank. A CIB Bank már tavaly nyár óta 16 százalékon kínálja lakáshiteleit.
A hitelpiacot "tágíthatja", hogy az FHB tegnap tette közzé az első nyilvános jelzáloglevél-kibocsátásról szóló tájékoztatóját. Eszerint a társaság minimum 100 millió, maximum 3 milliárd forint össznévértékű, 6 éves futamidejű, fix kamatú, féléves kamatfizetésű, végtörlesztéses, bemutatóra szóló, dematerializált formájú jelzáloglevelet kínál fel értékesítésre.
A jegyzés időszaka március 8-ától 12-éig tart. A vezető forgalmazók a CIB, az MKB és a Raiffeisen Bank brókercégei, társszervező az Aegon Értékpapír Rt., a Concorde és a Takarékbróker (utóbbi révén papírok nem csak e cégek irodáiban, de több vidéki takarékszövetkezetben is elérhetők).
A rövidesen szintén kötvénnyel a piacra lépő HVB-nél korábban márciusig 1-1,5 milliárd forintnyi kibocsátásról volt szó. A HVB egyébként az ország egyetlen privát jelzálogbankjaként tavaly ősztől már lakossági ügyfeleknek is kínál ingatlanhitelt.
A piac gyarapodását -- vélekednek a pénzintézetek --visszavetheti, hogy az FHB-vel konzorciális szerződésben álló hitelintézetek egy része úgy véli: az állami jelzáloghitelek kedvező árazása ellenére is sok ügyfelet riaszt el, hogy a hitelbírálat, ügyintézés több hónapig is eltarthat.
Az FHB a tavalyi 10,8 milliárd forintnyi éves folyósítás után várhatóan több mint 3 milliárd forintnyi lakáshitelt helyez ki az idei első negyedévben -- nyilatkozta ugyanakkor Gyuris Dániel vezérigazgató. A jó január után februárban enyhe (a vártnál mégis kisebb) a visszaesés, amit márciusban behoznak majd. A bank terv felett teljesít -- tette hozzá.
A Kereskedelmi és Hitelbank is csak a szokásos januári visszaesést tapasztalta, azaz a folyósítás a decemberi 60-70 százaléka volt -- mondta Bíró Péter főosztályvezető. A társaság az idén február 20-áig 4,5 milliárd forint piaci kamatozású és 2 milliárd forintnyi támogatott ingatlanhitelt helyezett ki.
A K&H tapasztalatai szerint is csak a támogatott lakáshiteleknél vannak változatlanul gondok. Megoldást jelenthetne, ha az FHB már azután adna kölcsönt, hogy az ügyfél tulajdoni lapjának széljegyére bejegyezték a jelzálogot. Ezt viszont a földhitelbank biztonsági okokból nem akarja. Úgy tudni, a jelzálogtörvényt hamarosan épp e szellemben szigorítják a parlamentben, azaz jelzálog-hitellevél mögé csak bejegyzett jelzálogjogú kölcsön vonható be fedezetként.
A Pb-nél 2000 végén heti 180-300 millió forinttal nőtt a megítélt hitelek állománya, ami az idén év elején -- a várakozásoknak megfelelően -- heti 100-200 millió forintra csökkent. Márciustól azonban ismét dinamikus növekedésre számítunk -- mondta Chornitzer Péter igazgató.
Az év eleji visszaesést főképp a saját hiteleknél érezte meg a bank. Az általuk kínált "szuperkedvezményes" hiteleknél viszont alig volt csökkenés, mivel sok ügyfél -- félve, hogy februártól szigorodnak a kölcsön állami feltételei -- előre hozta az év elejére az igénylést.
Januárban a CIB Bank is a szokásosnál kisebb visszaesést tapasztalt, ami talán egy év végi kampánynak is köszönhető -- tudtuk meg Katona József ügyvezető igazgatótól. A bank jelenleg közel 4,5 milliárd forint piaci kamatú lakáskölcsönt helyezett ki. Az FHB-kölcsönöknél január második felében 3-400 szerződésnél és 1 milliárd forint kihelyezésnél tartottak.
Az OTP Bank engedélyezett lakáshitel-állománya tavaly év végéig 40 milliárd forintra nőtt -- közölte a társaság. Ebből 18 milliárdnyi volt a kiegészítő kamattámogatásos kölcsön (ez közel 8 ezer darab szerződést jelentett), míg a 21 milliárd forintnyi saját forrású állomány 20 ezer darab szerződést takart.