A tegnapi Richter-közgyűlés elfogadta az igazgatóság valamennyi javaslatát, így azt is, amely szerint a vállalat az 1999. évinél 10 forinttal magasabb, 250 forintos osztalékot fizet részvényeseinek. Az 1999-hez képest 16,4 százalékkal bővülő, 19,362 milliárd forintos adózott profitjából a cég így a ''99-es 26,5 százalék helyett csak 24 százalékot oszt fel.
A közgyűlés hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt év alatt felajánlott 4066 elsőbbségi részvényt törzsrészvénnyé alakítsák, míg a még meglévő 13 093 elsőbbségi papírt az igazgatóság döntése értelmében továbbra is 2000 forintos cseredíj mellett válthatják át tulajdonosaik.
A közgyűlés napján megjelentetett első negyedévi gyorsjelentés szerint a társaság adózás előtti eredménye 6 milliárd forintot (20,8 millió dollárt) tett ki, ami 22,7 (10,6) százalékos javulást jelent az előző év első három hónapjához képest.
A Richter tovább folytatta dinamikus exportbővülését: a külföldi értékesítés 2000 márciusában még csak a teljes árbevétel 71,5, év végén 72,3, a most zárult negyedévben viszont már 72,6 százalékát adta a 16,619 milliárd forintos (63,8 millió dolláros) összforgalomnak. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy a hazai eladások is 21 százalékkal, 992 millió forintra nőttek. Bogsch Erik vezérigazgató ugyanakkor figyelmeztetett: a bázisadat hasonló szintű visszaesés után alakult ki.
A Richter két hónap alatt újabb 0,3 százalékot veszített piaci részesedéséből, a 8,9 százalékos adat ugyanakkor a gyógyszerártárgyalások után ismét felfele módosulhat.
A külpiacok első negyedévi teljesítménye alapján talán óvatos is az eltervezett 10-15 százalékos, dollárban mért növekedés. A volt Szovjetunió tagországaiban 16,4, Kelet-Európában 19,1, míg az EU és az Egyesült Államok piacán 11,5 százalékkal nagyobb volt a dollárban mért árbevétel, mint a bázisidőszakban.
A Richternek a magas dollárárfolyam 594 millió forintnyi pluszt hozott, amely nagyban hozzájárult az üzleti eredményhányad év véginél 0,2 százalékkal magasabb, 29 százalékos szintjéhez.
A kereskedésben nyert hasznot a fedezeti határidős devizaügyletek 510 millió forintos vesztesége tüntette el, amiből 125 milliót tett ki az időszak alatt ténylegesen lezárt ügyletek vesztesége.
A Richter idei terveiről szólva Bogsch Erik kiemelte, hogy a vállalat erősíteni kívánja regionális szerepét. Ennek jegyében vásárolt 5 százalékos részesedést legfontosabb orosz gyógyszerforgalmazó partnerében, a Protekben, s hasonló célzattal erősíti tőkeemeléssel a romániai Armedicát is. Nem kizárt, hogy a Richter ukrajnai leányvállalata is fejlesztési pénzhez jut, míg az oroszországi Farmogradban az év közepétől megindulhat a tabblettázás is. Nem mondtak le a lengyelországi akvizícióról sem, ám az eddig átvilágított vállalatok között nem találtak megfelelőt.
Bogsch megerősítette, formálódóban van a Richter, az Egis és a Béres Rt. konzorciuma, amely a tenderkiírás után elképzelhetően jelentkezik a Hungaropharma privatizációjára. Ugyanakkor a gyógyszercég csak átmeneti időre tudja elképzelni részvételét a nagykereskedelmi vállalatban.