Oroszország éves kedvezményes nyerscukorimport-kvótája jövőre is 3,65 millió tonna marad -- idézi a Reuters az illetékes moszkvai bizottságot. A döntés érdekessége, hogy a kvótán belüli nyerscukorbevitelt csak 5 százalékos, míg az azon felüli szállításokat ez év hátralevő részében már 30 százalékos vám terheli. Ez utóbbi tarifa a jövő év első felében 40 százalékos (tonnánként legalább 120 eurós), míg a másodikban 50 százalékos (legalább 150 eurós) lesz.
A fehér cukor importilletéke is előbb 40, majd 50 százalékra, tonnánként legalább 140, illetve 180 euróra emelkedik jövőre. A fehér cukor július elsejétől életbe lépett idénytarifája 45 százalékos, de leglább 160 euró tonnánként.
Oroszország a világ legnagyobb cukorimportőre. Éves fogyasztása 5,5 millió tonna, ebből csak mintegy másfél milliót fedez saját termelésű cukorrépából.
A világpiaci árak a napokban ismét lejjebb csúsztak az első félévi brazil kivitel 60 százalékos erősödése nyomán. A New York-i határidős tőzsdén kedden már négyhavi mélypontra -- tonnánként 175 dollár alá -- süllyedt az októberi jegyzések árfolyama. (Május második felében a frontjegyzések még a 200 dollárt is meghaladták.) Brazília a világ vezető cukorexportőre, és a jövőbeni kínálati kilátásai is jók.