Az elmúlt hónapban kimondottan jól szerepeltek az európai telekommunikációs cégek kötvényei a nemzetközi porondon.
Jó néhány új papír is megjelent, illetve jelenik meg hamarosan a piacon, ami azt mutatja, hogy ismét felélénkült az érdeklődés a vállalati adósságpapírok iránt.
A France Telecom egy 5 milliárd eurós kibocsátást tervez, az ebből befolyó pénzt októberben lejáró adósságának újrafinanszírozására használná fel. Európai legnagyobb távközlési cége, a Deutsche Telekom pedig nemrég értékesített 1,5 milliárd eurónyi kötvényt annak ellenére, hogy az idei második negyedévben 970 euróra emelkedett a vesztesége az első negyedéves 358 millióról.
A telekomkötvények iránti kereslet nagyságát jellemzi, hogy az 5-7 éves lejáratok esetén az állampapírokhoz mért hozamprémium az áprilisi 196-ról mostanra 147 bázispontra szűkült.
A nemzetközi vállalati kötvénypiacon a telekomszektor szereplői büszkélkedhetnek a legjobb teljesítménnyel. Az elmúlt egy hónapban 71 bázispont nyereséget hoztak tulajdonosaiknak, az év eleje óta pedig 274 bázispontot.
Az Atlanti-óceán másik oldalán is jól teljesítenek a telekomszektor és az ahhoz kapcsolódó területek vállalatainak kötvényei. A Motorola a mobil- és a telekomszektorban tapasztalt újabb kereslet-visszaesése ellenére is jó szerepelt az elmúlt hetekben. A cég ötéves kötvényeinek hozamprémiuma 238 bázispont körül mozog, ami relatíve alacsonynak számít. Mindeközben a társaság részvényei is jól szerepeltek a tőzsdén, a Motorola 63 százalékot drágult április óta. A papírok relatív drágasága ugyanakkor már elgondolkodtatja az elemzőket: tegnap éppen a Morgan Stanley rontott mind a részvényekre, mind a kötvényekre szóló ajánlásán.