Ázsia már közel 40 százalékban részesedik a világ teljes cukorfogyasztásából, ám a helyi felvevőpiac minden bizonnyal megérzi, hogy a régió egyes országaiban gazdasági problémák mutatkoznak. Az áremelő törekvéseknek az is elejét veheti, hogy egyes nagyobb termelők -- mindenekelőtt a vezető exportőr, Brazília -- készletei újra gyarapodásnak indultak. Mindez közömbösítheti ugyanis annak drágító hatását, hogy az Európai Unió (EU) és India termelése várhatóan csökkenni fog.
Az FO Licht elemzőcég szerint például az EU előreláthatólag csak 15,8 millió tonna nyerscukrot fog termelni 2001/02-ben, ami 13,5 százalékos csökkenés lenne az előző idényhez képest.
A Nemzetközi Cukorszervezet, az ISO ezért arra számít -- jelentette a Bloomberg -- hogy a nyerscukor jelzőára (tonnára átszámolva) a 176--243 dolláros tartományon belül marad. A pénteken záruló folyó kereskedési évben ez még 193--228 dollár között mozgott. (A New York-i tőzsdén a héten már 180 dollár alá esett az októberi jegyzési árfolyam a vártnál jobb brazíliai termés-előrejezés nyomán.)
A világpiacot befolyásolhatja még a legnagyobb cukorimportőr, Oroszország igénye, illetve beviteli politikája. Az onnan érkező legújabb hírek e tekintetben ellentétes hatásúak lehetnek. A héten hivatalosan is közzétették a jövő évi vámokról és a kedvezményes cukorkvótáról szóló kormányrendeletet. Eszerint -- a lapunkban még a hónap elején ismertetett kormánybizottsági döntésnek megfelelően -- változatlanul hagyják a fejlődő országokból származó nyerscukor kedvezményes importkeretét, az azon felüli szállításokat sújtó normál- és idényvámokat viszont tovább növelik.
Az éves, csak 5 százalékos illetékkel terhelt importkvóta 3,65 millió tonna marad. Az azon felüli szállításokat a jövő év első felében 40 százalékos (tonnánként legalább 120 eurós), míg a másodikban már 50 százalékos (legalább 150 eurós) beviteli vámmal sújtják az ez év hátralevő hónapjaiban érvényes 30 százalékos tarifával szemben. A fehér cukor importilletéke is előbb 40, majd 50 százalékra, tonnánként legalább 140, illetve 180 euróra emelkedik jövőre. A fehér cukor július elsejétől életbe lépett idénytarifája 45 százalékos, de legalább 160 euró tonnánként.
A tarifák emelése és a kvóta -- a növeléssel kapcsolatos spekulációkat megcáfoló -- befagyasztása besszhatású, ugyanakkor rövid távon élénkítőleg hathat a piacra az idei orosz import emelkedéséről szóló ágazati előrejelzés, valamint az importjogok tavalyinál korábbi árverése.
Oroszország az idén várhatóan mintegy ötmillió tonna nyerscukrot importál, ami 8,7 százalékos növekedés az elmúlt évihez képest. Oroszország éves cukorfogyasztása 5,6 millió tonna körüli, ám ebből csak mintegy másfél milliót fedez saját termelésű cukorrépából.
A szabályok szerint a rendelet megjelenésétől számított egy hónap múlva esedékes, ezért már szeptember végén várható a jövő évi kedvezményes kvótát érintő importjogok árverése. Tavaly erre csak novemberben került sor az MTI értesülése szerint. A kvótát most 146, egyenként 25 ezer tonnás adagban bocsátják árverésre, adagonként egymillió eurós induló árral. A múlt évben 75 ezer euró volt az induló ár, 25 ezer tonnás adagokra számolva.