Újabb profitfigyelmeztetést tett közzé a Pick Szeged Rt., a csoport e szerint júliusban 200 millió forintot meghaladó üzemi veszteséget termelt. A társaság a kedvezőtlen adatokat azzal magyarázza, hogy az utóbbi időben az élősertés-ár olyan mértékben emelkedett, hogy az már a társaság húsexportjára is komoly hatással van. A felvásárlási árak június közepe óta meghaladják az Európai Unió árait, július végére pedig a magyarországi átlagárak már 12-13 százalékkal voltak magasabbak, mint a Pick versenytársainak felvásárlási átlagárai.
Az erős forint és a korlátozott importlehetőségek nem teszik lehetővé az említett versenyhátrányok azonnali kiküszöbölését -- állítja a Pick.
Pártl Zoltán, az IE-New York Broker elemzője szerint a Pick harmadik negyedéve és teljes éve is veszteséges lehet. Úgy véli, a pénzügyi eredmény nem fordul majd át negatívba, ám semmiképpen nem lesz képes ellensúlyozni a veszteségeket. Az év egészét tekintve azonban némi nyereséget vár a Picktől Makrai Péter, az Erste elemzője. A szakember kiemelte: a felvásárlási árak emelkedésével és a betegségek miatt visszaeső nyugat-európai kivitellel a Pick már az első fél év során szembesült. Mindkét elemző felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a gondok nem oldódhatnak meg egyik pillanatról a másikra.
Zádori László, a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) titkára lapunknak elmondta, a világon csak az amerikai sertésekért fizetnek annyit, mint nálunk. A terméktanács a termelés jövő évi felfutásáig nem vár jelentős árváltozást, vagyis az átvételi árak ez év végéig várhatóan nem csökkennek számottevően. A feldolgozók a kormány nyomására a nyár elején vállalták, hogy szeptemberig nem növelik a húsárakat. Zádori magánvéleménye szerint a mostani felvásárlási árak sem indokolnak későbbi fogyasztói áremeléseket. Így az valószínűsíthető, hogy a sertéshús szeptembertől nem lesz drágább a boltokban.