Mint ismeretes, a felügyelet politikai nyomásra vizsgálatot kezdett több érintett cégnél a tavaly őszi BorsodChem- és TVK-felvásárlás kapcsán. A Cashline október 4-én megbízójának 200 ezer darab BorsodChem-részvényt vásárolt, október 10-én pedig 230 ezer TVK-részvényt.
A Cashline a kérdéses napokon saját számlára is vásárolt ezekből az értékpapírokból, majd eladott a megbízójának. A kérdéses ügyletekből összességében nem származott nyeresége a cégnek, azokat az ügyfelek érdekében hajtotta végre -- tudtuk meg a felügyelettől --, ezért nem kapott bírságot. Ugyanakkor szabálytalanul járt el, ezért szólította fel a PSZÁF a jogszabályoknak megfelelő működésre. A tőzsdei kereskedés során ugyanis a befektetési szolgáltató az adásvételi szerződést az ügyféllel saját számlára -- kizárólag a megfelelő ellenajánlat hiányában -- akkor kötheti meg, ha a tőzsdei szabályzat ezt lehetővé teszi, és minden esetben köteles a bizományosi szerepkörét előnyben részesíteni a kereskedelmi tevékenységgel szemben. Így saját számlára csak a megfelelő ellenajánlattal le nem köthető részvénymennyiség vonatkozásában kereskedhetett volna.
A helyszíni vizsgálat során ugyanakkor a Cashline nem tudott felvilágosítást adni egyes korábbi, az eljárással érintett, telefonos megbízások pontos beérkezési idejével kapcsolatban, így nehezen állapítható meg, hogy azokat mikor kapta. A cég magatartása kedvezőtlenül hat a tőkepiac egészének működési hatékonyságára, a piac transzparenciájára, illetve megbízhatóságára -- áll a határozatban.
Tiszteletben tartjuk a felügyelet határozatát -- mondta lapunknak Feuer Róbert, a Cashline ügyvezető igazgatója. Ugyanakkor hozzátette: az ügyfélérdekek nem sérültek, megbízóikkal jók a cég kapcsolatai. A vállalatnak csak intézményi ügyfelei vannak, akik elégedettek.
Véleménye szerint az értékpapírtörvénynek vannak úgynevezett szürke zónái, amik nem állnak összhangban a valós piaci körülményekkel.