A világ egyik vezető fémbányatársasága, a BHP Billiton (korábban Broken Hill Proprietary) a múlt héten bejelentette, hogy a romló jövedelemzőség miatt évi 170 ezer tonnával csökkenti a kitermelést a perui és chilei rézbányájában. (A cég teljes éves nettó réztermelése egymillió tonna körül alakul.) A világpiaci árak ugyanis a napokban már 14 évet meghaladó alacsony szintre süllyedtek, és 27 százalékkal elmaradtak az év elejei szintjüktől.
Alig másfél hete a világ második legnagyobb rézbányatársasága, az amerikai Phelps Dodge közölte, hogy a jövőben évi 220 ezer tonnával, azaz mintegy 16 százalékkal szűkíti a termelését. A BHP-t nem számítva a bányatársaságok már összesen évi 300 ezer tonna termeléskorlátozást jelentettek be, ám -- az elemzők szerint -- még továbbiakra van szükség a piaci egyensúly visszaállításához.
A piacot ennek ellenére meglepte a BHP szándéka, hiszen a cég bányái a világ legolcsóbban termelő egységei közé tartoznak. Így még nyereségesen működik a chilei Escondida üzeme is, amelynek kibocsátását haladéktalanul évi 80 ezer tonnával kívánja visszafogni -- jelentette a Bloomberg.
A fenti korlátozások hatását mindazonáltal gyengíti, hogy a világ vezető rézbányatársasága, a chilei állam tulajdonában levő Codelco nem tervez hasonló lépést, sőt még bővíti is a kínálatát. Termelése 6 százalékkal nőtt az idei első kilenc hónapban, és az ismételten megerősített elképzelése szerint 2006-ban 25 százalékkal haladja majd meg a tavalyi mennyiséget.
A globális réztermelés ugyanakkor összesen 339 ezer tonnával múlta felül a keresletet az idei első nyolc hónapban. Ennek következtében a Londoni Fémtőzsde (LME) rézkészletei több mint a kétszeresére nőttek, másfél éves csúcsot elérve októberben. A keresleti kilátások továbbra is nyomottak.