Egyértelműen az OMV-vel való partnerséget támogatja a PKN Orlen jelenlegi teljes vezérkara -- derül ki a lengyel társaság elnökének a cég belső hírlevelében megjelent nyilatkozatából, melyet a Bloomberg húrügynökség idézett. Andrzej Modrzejewski mindezt azzal indokolja, hogy mind a PKN, mind az OMV pénzügyileg stabil lábakon áll, míg a Molnak jelentős problémát okoz a tetemes veszteséget termelő gázüzletág.
Persze a döntést az ügyben nem a cégvezetés, hanem a lengyel állam hozza meg, s az új kincstárügyi miniszter nyilatkozata szerint biztosra vehető, hogy a PKN jelenlegi vezetése már nem sokáig marad a helyén. Wieslaw Kaczmarek ugyanis bejelentette, hogy a KGMH bányavállalat mellett a PKN esetében is rendkívüli közgyűlés összehívását tervezi, melyen a cég felügyelőbizottságának cseréje lesz a fő napirendi pont. A piaci szereplők szerint ezt a menedzsment cseréje követheti.
Az OMV-párti PKN-vezetés esetleges eltávolítása ugyanakkor korántsem jelenti azt, hogy a Mol dolga könnyebb lesz a PKN-nel és a lengyel kormánnyal folytatott kizárólagos tárgyalásokon. Kaczmarek azon véleményének is hangot adott, hogy több esélyt ad a gdanski finomító gyors eldásának, mint a PKN-ről szóló szerződés megkötésének. Ismét közölte, hogy az ügy teljes kivizsgálása után csak akkor engedi a Mol--PKN ügyletet, ha az a lengyel olajszektor érdekét képviseli. Azt is közölte, hogy ha a vizsgálatok szerint kiderül, hogy az előző kormány rossz döntéseket hozott a privatizáció során, akkor a volt kormánytagok felelősségre vonását tervezi.