A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Drágább nemesfémek

Az arany és kismértékben az ezüst idei átlagára is meghaladhatja a tavalyit. A hazai ékszerárakat illetően viszont továbbra sem várható nagyobb mozgás.

Az arany- és ezüstpiacokon az idén és még jövőre is a tavalyinál valamivel magasabb világpiaci átlagárra számítanak a Reuters által megkérdezett elemzők. Az arany troy unciánkénti ára 289,73 dollárt érhet el a folyó évben, ami közel 7 százalékos növekedés lenne a tavalyi 271,03 dolláros átlaghoz képest. Jövőre 289, 25 dollár körül mozoghatnak az árak. Az ezüst troy unciánkénti átlagára az idén 4,40, 2003-ban 4,56 dollár lehet a múlt évi 4,37 dollárral szemben.

A tavaly 23 éves mélypontra esett aranyárak a szeptember 11-ei terrortámadást követően átmenetileg 290 dollár fölé lendültek, és jelenleg is meghaladják a 280-as szintet. A Gold Fields Mineral Services (GFMS) idei első fél évre vonatkozó előrejelzésében 270-295 dollár közötti árak szerepelnek az elmúlt félévi 276 dolláros középértékkel szemben. A szilárdabb trendvárakozásokat egyértelműen a befektetői érdeklődés erősödésére vezetik vissza. A tavalyelőtt még 61 tonna aranytól megszabadult befektetők 2001-ben már 235 tonnát vásároltak. Ugyanakkor a globális kereslet továbbra is nyomottnak ígérkezik. Az ékszerészek igénye például már tavaly is 6 százalékkal gyengült, és az idei első hat hónapban 10 százalékkal tovább szűkülhet.

Az ezüst árait még inkább visszafoghatják a vezető ipari országokban bekövetkezett gazdasági megtorpanás. A jelenlegi magasabb árszint jórészt az ezüstkölcsönzési kamatlábak tavaly decemberi spekulatív jellegű erős emelkedésének a következménye, amelyet a tényleges kínálat nem indokolt. A világpiaci árak utóbbi időbeli erős ingadozásai nem befolyásolták különösebben a hazai ékszerpiacot, és az idén sem várható 1-2 százaléknál nagyobb mozgás - közölte kérdésünkre Tóthné Somogyi Judit, az Orex Rt. nemesfém-forgalmazási vezetője. A nyersanyagok esetleges további mérsékelt drágulásának hatását semlegesítheti a forint árfolyam-erősödése. A cég hazai ékszerforgalmában nem volt visszaesés, sőt, az ezüst ékszereké még bővült is. Országosan is csak az arany ékszerek piacán mutatkozott némi gyengülés.

Az arany és kismértékben az ezüst idei átlagára is meghaladhatja a tavalyit. A hazai ékszerárakat illetően viszont továbbra sem várható nagyobb mozgás. VG-ÖSSZEÁLLÍTÁS-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek