Ötszázötvenmillió forintos alaptőkével alakulhat meg a Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság - többek között ez áll a tőzsdetanács által hétfőn megtárgyalt javaslatban. A tőzsderészvények névértéke e szerint 100 forint lesz, a papírok kiosztása természetesen a tagok vagyonhányada alapján történik majd. A tanács megvitatta a BÉT Rt. alapító okiratának tervezetét is - mondta Horváth Zsolt, a tőzsde ügyvezető igazgatója tájékoztatóján.

A tőzsdetanács következő ülését április 8-án tartja, ekkor véglegesítik a társasággá alakulással kapcsolatos közgyűlési előterjesztéseket. A börze április 30-án tartja éves rendes közgyűlését, ahol a szokásos napirendi pontok mellett döntenek a tagok az átalakulásról.

A közgyűlés tisztújítással is foglalkozik, mivel a választott tisztségviselők hároméves mandátuma lejár. Horváth Zsolt elmondta, hogy a tisztújítással összefüggésben alakuló jelölőbizottság gyűjti majd össze a tagok javaslatait. (Mint ismert, Simor András jelenlegi tőzsdeelnök nem vállalja az újabb jelölést.)

A tőzsdetanács jóváhagyta, hogy a szükséges előkészületek után a BÉT hivatalos közzétételi helye május 1-jétől a börze saját honlapja, illetve ennek internetes kommunikációs szolgáltatása (iksz) legyen.

A tanács döntése értelmében új termékekkel bővülhet a származékos piac palettája: a jelenleg itt forgó öt devizakontraktus (dollár, euró, font, jen és svájci frank) közt keresztkontraktusok jelenhetnek meg. Az illikvid piac fejlesztésének miértjét firtató kérdésünkre Horváth Zsolt elmondta, hogy a piaci szereplők tőzsdéhez eljuttatott igénye alapján döntöttek az új bevezetésekről. Ehhez egyébként az infrastruktúra adott, pluszköltséget a tőzsdének mindez nem okoz. Szakértők szerint a világszerte legnépszerűbb dollár/euró, illetve dollár/jen, valamint euró/jen kontraktusok esetében van némi esély arra, hogy értékelhető forgalom alakuljon ki a BÉT-en is.

A tanács elfogadta a Skála-Coop Rt. kérelmét, így a kibocsátónak a 30 nap haladékkal március 25-ig kell benyújtania a részvényei kivezetésére vonatkozó kérelmét.

Az ügyvezető igazgató nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni a német tőzsdével folytatott együttműködési tárgyalásokról szállingózó híreket. Azt azonban megerősítette, hogy a BÉT munkatársai folyamatosan dolgoznak a lehetséges együttműködésekkel kapcsolatosan, s hozzátette: az, hogy a tőzsde kereskedési rendszere nem kompatibilis sem a környékbeli országok, sem a nagyobb európai tőzsdeszövetségek platformjaival, nem befolyásolja a partnerkeresést. (ÁG)

Munkatársunktól