Vállalati szinten imponáló, 22,7 százalékos forgalombővülés mellett 1,304 milliárd forintos adózott eredménnyel szentesíthette az Antenna Hungária Rt. (AH) tegnapi közgyűlése a vállalat tavalyi beszámolóját. A konszolidált eredményadatokon számottevően rontott a Vodafone-t üzemeltető VRAM Rt. konszolidálása. A társaság 932,5 millió forintos konszolidált vesztesége számottevő javulás, ám ez részben annak köszönhető, hogy az AH tőkehelyzete igen rossz. László Géza elnök-vezérigazgató szerint ugyanis ha az AH az eredeti terveknek megfelelően részt tud venni a Vodafone soros tőkeemelésében, a mobilszolgáltató veszteségéből is nagyobb hányadot kellett volna "lenyelnie".

Az AH esetében kulcskérdés a Vodafone-részesedés. A cégnek októberig van opciója arra a csomagra, amelyet a tavalyi tőkeemeléskor a vállalat fő tulajdonosa az AH helyett lejegyzett. Saját forrás pedig már nincs: a tavalyi hitelmegállapodásokból fennmaradt hitelkeretek teljes lehívásával az AH eladósodottsága a 2001. évi 48,6-ről 51 százalék közelébe kerül, ám ez a pénz csak a korábban elhatározott fejlesztések részbeni finanszírozására elegendő.

A nyár közepére az AH a főtulajdonos ÁPV Rt. részére átfogó tanulmányt készít, amelyben a jövő lehetőségeit elemzi. László Géza szerint megkerülhetetlen a vállalat hosszú távú tulajdonosi szerkezetének felvázolása. A műsorszórónál úgy látják: a telekommunikációs cégek akvizíciós érdeklődése visszaesett, a piacon döntően kockázati tőketársaságok keresnek üzleti lehetőségeket. A cseh műsorszóró példája azonban jól mutatja, hogy ezek a befektetők az üzletágak szétválasztásában érdekeltek. Az egyre inkább távközlési infrastruktúra-hasznosító céggé váló társaság egybentartására sokak szerint a részvények tőzsdei értékesítése jelenthet megoldást.

Nagy László Nándor