A várakozásokat meghaladó ütemű márciusi infláció kedvezőtlen hangulatot teremtett az európai tőzsdéken, az árfolyamok átlagosan közel egy százalékkal alcsonyabbra kerültek. A befektetők attól tartanak, hogy az eddig véltnél hamarabb kerülhet sor a kamatok emelésére.

A távközlési szektor részvényeitől inkább szabadulni igyekeztek a tőzsdéken, a Deutsche Telekom 3, a Nokia közel 4 százalékkal értékelődött le. Az olaj jegyzésének megugrása különösen kedvezőtlenül érintette a légitársaságok papírjait.

Az Enterprise Oil viszont 16 százalékkal drágult, miután a Royal Dutch/Shell 4,3 milliárd dolláros felvásárlási ajánlattal rukkolt elő. Jelentős mértékben emelkedett a Deutsche Börse és a London Stock Exchange részvénye is, mivel olyan - később cáfolt - hírek terjedtek el, hogy előbbi fel akarja vásárolni az utóbbit.

New Yorkban is lefelé tartottak az árak. A Microsoft közel 3 százalékot esett, miután a Goldman Sachs lefelé módosította az idei profitra vonatkozó előrejelzését. A Bristol-Myers Squibb 5 százalékot vesztett értékéből, ugyanis közölte, hogy a készletei lényegesen meghaladják a kívánatos szintet, s ennek az eredményre is negatív hatása lesz. A légitársaságok a tengerentúlon is gyengélkedtek.

Kelet-Európában ugyancsak estek az árfolyamok, az orosz olajrészvények sem tudták megakadályozni a moszkvai index egyszázalékos lecsúszását.